Wel of geen micro omvormers?

Laatste reactie 19/05/2016 22:22 door Lex
· Markeren als ongelezen
Dennis Simons 5 jaar geleden geplaatst
Hallo allemaal,

Ik ben al een tijd lang bezig met het zoeken naar een goed zonnestroom systeem voor op mijn dak. Ik heb besloten dat er buget en plaats is voor 24 panelen. Echter het idee dat er een grote omvormer in mijn huis kom te staat bevalt mij niet echt. Op internet kwam ik micro omvormers tegen. Kan iemand mij vertellen wat hier de voor en nadelen van zijn?
Marten Driesser 5 jaar geleden geplaatst
Voor een dergelijk groot systeem zijn micro-omvormers best prijzig. Let ook op de aansluiting. En je zult met 24 stuks wel een 3fase koppel-kabel nodig hebben. Kan niet over 1-fase.

Maar dat je verder geen ruimte (en geluid) binnen nodig is ook wel prettig. Al denk ik dat als je ruimte hebt voor 24 panelen, er ook wel ruimte is voor een omvormer.

Ps, staar je niet blind op de 20 jaar garantie termijnen. Ik had ook 25 jaar op mijn panelen, maar bedrijf failliet, garantie weg... En Enphase heeft nog geen hele positieve ballans.

Iemand nog andere voor/nadelen.
Lex Schiebaan 5 jaar geleden geplaatst
Hallo @dennissimons

Waarom wil je geen omvormer in huis?

@martendriesser heeft namelijk helemaal gelijk. Het is een duurdere oplossing met voor en nadelen. Voordeel is bijvoorbeeld dat je per zonnepaneel de maximale opbrengst hebt.

Nadeel vind ik (als elektricien) dat alle elektronica op het dak ligt. En dat zijn vrij extreme condities (warm, koud, vocht etc). Elektronica is hier op lange termijn toch gevoelig voor. De omvormer fabrikanten beweren natuurlijk van niet maar dat moet zich nog maar bewijzen.

En Marten heeft ook gelijk wat betreft de garantie termijn. Die zijn lang maar waarom? Om het product te kunnen verkopen of omdat ze uit ervaring weten dat de producten zo lang mee gaan? Kortom niet echt een zekere factor.

Maar er zijn zeker ook andere voordelen. En dat hangt weer af van jouw wensen.

Groeten, Lex
Dennis Simons 5 jaar geleden geplaatst
Hallo @martendriesser

Bedankt voor je snelle reactie. Geld speelt in dit geval geen rol. De voornaamste reden dat ik voor micro omvormers wil gaan is het hoge voltage in mijn huis dat bij een conventionele omvormer komt kijken. Dit in verband met de brandveiligheid. Ik zal je tips meenemen in mijn keuzeproces!
Dennis Simons 5 jaar geleden geplaatst
Hallo @lexschiebaan

Zoals ik tegen Marten zei is mijn voornaamste reden brandveiligheid. Hoewel het natuurlijk ook fijn is wanneer een systeem zo min mogelijk geluid maakt.

Ik ga de voor en nadelen tegen elkaar afwegen, want je maakt een goed punt wat betreft electronica op het dak en de garantie termijn. Bedankt voor je reactie!
Ben de Groot 5 jaar geleden geplaatst
Zelf heb ik begin 2014 besloten om Enphase microconverters te installeren. Voordeel is het meten per paneel wat toen opleverde dat een.paneel maar voor 2/3 werkte. Monitoring is fantastisch met een goede app en de statistieken van de slimme meter. Converters liggen onder de panelen dus geen last van directe zon of neerslag. We hebben 19 panelen Yingli 255w met gewoon 220v in twee strings/groepen. Enphase geeft op hun site info over max aantallen per string. Suc6
Dennis Simons 5 jaar geleden geplaatst
Hallo @bendegroot

Interessant om informatie te krijgen van iemand die ervaring heeft met micro-omvormers. Het meten van van de opbrengst per paneel klinkt erg interessant. Vooral fijn dat er geen problemen zijn met de electronica op het dak. Ik zal de site van Enphase weer even doorkijken. Bedankt voor je reactie!
Johan Pieters 5 jaar geleden geplaatst
Hallo @dennissimons

Alle opbrengst details per paneel zijn ook beschikbaar wanneer je met optimizers werkt. De belangrijkste reden om met micro-omvormers of optimizers te werken is de verliezen in de gehele string te beperken die kunnen ontstaan door één (of meerdere) minder goed presterende panelen, door bijvoorbeeld, zoals bij mij het geval is, schaduw.

Zelf heb ik 14 panelen met een SolarEdge omvormer en optimizers. Zie: https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/site/public?name=Pici%20Sole#/dashboard

Dit is de public site, maar op mijn eigen afgeschermde omgeving kan ik zo elk paneel afzonderlijk bekijken en inzoomen tot elk gewenst moment.

Een familielid van me heeft om dezelfde reden (schaduw) 14 panelen met Enlighten micro-omvormers. Onze opbrengsten ontlopen elkaar weinig, maar echt vergelijken gaat slecht, want we wonen niet naast elkaar en hebben verschillende schaduw.

Wel heeft ook hij nog een flinke kast binnenshuis voor alle aansluitingen en monitoring.

Wat betreft de brandveiligheid zie ik weinig verschil, of je nou 2 hoogspanningsleidingen binnen moet aansluiten of 24 x 230V.
Dennis Simons 5 jaar geleden geplaatst
Hallo @johanpieters

Zelf heb ik het geluk dat er bij/op het dak waar de zonnepanelen moeten komen te liggen geen objecten staat die voor schaduw kunnen zorgen. Dus optimizers zullen niet nodig zijn.

Bedankt voor je uitgebreide reactie, ben er weer een stukje wijzer van geworden!

Groetjes,

Dennis
Ronald Blaas 5 jaar geleden geplaatst
@johanpieters

Welke panelen heb jij? en wat is de ligging ?

Zou ze graag willen vergelijken met mijn 14x SunPowers 327 Wp liggend op zzw
Johan Pieters 5 jaar geleden geplaatst
@ronaldblaas

Sorry voor mijn late reactie, was er een weekje tussenuit.

Mijn panelen zijn AXIplus 250 Wp van Axitec.

Ze liggen op een plat dak in Alphen aan den Rijn, zuid georienteerd onder een hoek van 10 graden.

Deze kleine hoek heeft wel invloed op de opbrengst, maar dat verchil is maar een procent of 5 à 6 t.o.v. 35 graden.

Door deze geringe hoek kan ik wel 14 panelen betrekkelijk dicht bij elkaar kwijt, bij een grotere hoek zouden ze elkaar te veel schaduw geven.
Ronald Blaas 5 jaar geleden geplaatst
@johanpieters

bedankt voor je reactie.

Ben benieuwd naar de opbrengst :)

Mijn 14 SunPower 327 Wp panelen liggen op zzw in een hoek van 15 graden en mijn opbrengst voor april was 483,16 kWh

De panelen liggen in Amersfoort (Vathorst) ook op een plat dak.
Lex Schiebaan 5 jaar geleden geplaatst
Hoi @ronaldblaas

Ik zou nog naar je opbrengst kijken maar de nieuwe software heeft problemen met nieuwbouw. Daar heb ik morgen een afspraak over. Als het goed is werkt het binnenkort.

Maar bijna 500 kWh in april is niet verkeerd. Top!

Groeten, Lex
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 April 2016 om 14:19
Aantal lezers 88
Aantal reacties 13