Zelf installeren bij renovatie, garanties btw aftrek ed

Laatste reactie 04/02/2019 17:32 door Patrick
· Markeren als ongelezen
René Vermeulen 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben nieuw hier en nog een poos verwijderd van een installatie, heb de tijd dus.
Het komende jaar wil ik het dak van mijn woonhuis en garage gaan renoveren, het is nodig vanwege slechte panlatten tengels ed. Tevens wil ik dit aangrijpen om de daken van buiten te isoleren, van nieuwe pannen te voorzien etc. Het dak van de garage ga ik sowieso zelf doen en waarschijnlijk het woonhuis ook. Tien jaar geleden heb ik de gehele woning gerenoveerd en van elektra voorzien, dus ik ben niet bang voor een stevige (en leuke) klus.
Dit is tevens de gelegenheid om zonnepanelen te installeren want de steigers staan er dan toch en je kunt immers op de juiste plaatsen verstevigingen en doorvoeren aanbrengen.
Qua apparatuur heb ik nog geen keuzes gemaakt, ben me vooral aan het inlezen maar ga zeker voor merken met een bewezen reputatie, bijvoorbeeld Panasonic, LG, Solarwatt (vanwege glas-glas), SMA, etc. Het schuine dak is oost/west gelegen en wil de panelen 50/50 verdelen. Er is geen reden voor optimisers of micro inverters want er nauwelijks sprake van schaduw, een beetje laat in de avond.
Nu is mijn vraag wat er voor zinnigs te zeggen valt over garantie en btw aftrek?
Alle componenten kun je zo via internet bestellen, sommige merken claimen zelfs 25-30 jaar garantie, maar wat voor garantie blijft er over wanneer je de spullen zelf koopt en installeert?
Nu zeggen garantie, keurmerken en waarborgen mij niet alles weet ik uit ervaring. Zo heb ik eens een A merk keuken gekocht waar na 7 jaar de folie van losliet, de originele onderdelen niet meer verkrijgbaar waren, de coulance op afwijkende (niet uitziende) deurtjes zo belabberd was dat nieuwe onderdelen kopen goedkoper was. Heb uiteindelijk zelf nieuwe deuren gemaakt, ik was het gezeur met deze branche beu.
Het belangrijkst is dat je goede materialen hebt en dat ea deugdelijk geïnstalleerd is.
reactie op @renvermeulen:
Teake De Jong Hallo Rene, ik zie jouw topic nu pas, maar ik zie dat je niet echt haast heb... 
Ik stond 6 jaar geleden voor dezelfde klus, slechte pannen, en dito panlatten met doorgeroeste spijkers. 
Ik heb mijn dak aangepast aan de maten van de panelen, schoorsteen eraf gemept en het hele dak bedekt met 22 panelen van links naar rechts en van nok tot dakgoot. 
Ik denk dat mijn panelen beter koelen dan panelen geplaatst over de dakpannen
Geen dakpannen meer, maar een waterdichte laag epdm onder de panelen.
Misschien is dit voor jou ook een optie, bekijk mijn avatar maar even. 

Teake
6 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous @teake​ misschien beter om je bericht even te editten (rechts) en je telefoonnummer weghalen, iedereen kan die nu zien.
En dan in een privé bericht naar René sturen.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Teake De Jong Dankje voor de waarschuwing Jeffrey.
Ik weet niet hoe een prive bericht te versturen, was (en ben nog steeds niet) op de hoogte hoe dat moet😐
Teake
6 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous Rechtsboven op dat envelopje klikken en dan, nieuw bericht, naam opzoeken met @ ervoor, etc
6 maanden geleden

Beantwoorden

René Vermeulen Zo kan het ook natuurlijk. Ik plaats echter eerst Isobouw Reno+ isolatie dakplaten, dan pas de dakbedekking.
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Eric Zaal 1 jaar geleden geplaatst
Btw aftrek is geen probleem. Je moet dit wel zelf regelen of laten regelen.

Garantie op de materialen krijg je zowiezo, via de leverancier. Het wordt lastig als er gevolgschade aantoonbaar is door onjuiste installatie of instelling. Dan draai je er mogelijk zelf voor op.
Koop dus ook A merk kabels, stekkers, schakelmateriaal, en zorg dat je weet wat je doet. Het is wel anders dan een keuken. Gelijkspanning in hoge voltages is levensgevaarlijk door mogelijkheid van vlambogen. 
Maar uiteraard met de juiste voorbereiding allemaal prima zelf te doen.De SMA website heeft een mooie designer, die goed helpt bij het opzetten van je plan.
René Vermeulen 1 jaar geleden geplaatst
Mijn achtergrond is elektrotechniek ik ben me dan ook bewust van de risico’s die je noemt. Zeker omdat de materialen buiten zijn gemonteerd zijn de omstandigheden ‘extreem’ en zijn goede materialen zorgvuldige aanleg van belang. Je hoort, ruikt of ziet niets wanneer er op het dak iets niet goed zit. Ik wil dan ook geen optimizers of micro inverters op dak, het is bij mij niet nodig en geeft alleen kans op extra storingen en risico’s.

@Eric heb jij ervaring met zgn in dak systemen, bijvoorbeeld GSE?
Eric Zaal 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb geen ervaring met in dak systemen. 
Heb wel begrepen dat er voldoende ventilatie moet blijven om te voorkomen dat ze te warm worden.
jan Haag 6 maanden geleden geplaatst
Ik zou voor panasonic of LG gaan.
Ik heb 24 panasonic n330 op het dak liggen ivm afmeting en 25 jaar garantie op zowel materiaal als opbrengst.
Heb alles zelf aangelegd, mede heb ik direct van die gootdrains langs de zijkanten van de zonnepanelen gedaan ivm nestjes van vogels.
als omvormer heb ik voor fronius gekozen mede A merk.
reden van fronius was wat ik heb gelezen dat de SMA nu mede in china wordt geproduceerd en de controle in duitsland wordt gedaan, dit hoeft uiteraard niet slecht te zijn maar het gaf mij geen goed gevoel. mede was de fronius iets goedkoper dan de SMA en dat was voor mij de druppel om voor fronius te kiezen.
Fronius omvormers worden in Oostenrijk geproduceerd.
Als draad heb ik 6mm2 genomen misschien overkil maar minder weerstand. 
Ik heb alles bij winkelmanzonnepanelen gekocht.

Ik zou de panelen nooit indak doen ivm koeling.
De meeste zonnepaneel branden zijn van indaksystemen.

BTW aftrek is zeer eenvoudig zelf te doen, zorg er wel voor dat je alle rekeningen op naam en adres is gegeven, dus een normale kassabon van gamma etc gaat niet.

succes met het plaatsen en je keuze.
Antoon Rosé 6 maanden geleden geplaatst
Even een korte reactie in dit oude topic:
6mm2 heb ik ook gedaan. Zowel voor de panelen naar de inverter als voor de inverter naar de meterkast. Meerprijs is minimaal.
Dat van die Gamma bon ben ik het niet mee eens. Zeker als die per pin is betaald van een rekening op naam van de aanvrager dan zie ik geen probleem. Vooral ook omdat de omschrijving van de gekochte artikelen op de bon duidelijk is (en die natuurlijk aantoonbaar voor de installatie gebruikt moetn zijn).
René Vermeulen 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb het vergaand uitgezocht. Ik ben niet tevreden over de standaard Indak systemen. Omdat ik het dak opnieuw opbouw heb ik bedacht een damwandprofiel te plaatsen met daarop de zonnepanelen. Rondom werk ik het af met dakpannen die iets hoger liggen zodat de bovenkant gelijk ligt met de panelen. Optisch lijkt het Indak, maar in werkelijkheid is het opdak met ruime ventilatie eronder. De kosten zijn ook niet hoger dan wanneer je ze op dakpannen zou plaatsen.

Qua omvormers ben ik er nog niet uit, maar fronius is wel voorbijgekomen.
Eric Zaal 6 maanden geleden geplaatst
In Noord Holland was in 2018 ook subsidie mogelijk van max  500 euro voor duurzame maatregelen. Weet niet of die er nog is. Bij die subsidie is DHZ niet toegestaan. 
Volgens het formulier lag het criterium bij in bedrijf stellen, dus daar zat nog wat ruimte om toch wat zelf te doen.
Gerrit Koster 6 maanden geleden geplaatst
Houd er wel rekening mee dat bij panelen, die pannen vervangen, de BTW-teruggave lager is. Ze worden dan namelijk als dakbedekking gezien en daar is geen subsidie voor.
René Vermeulen 6 maanden geleden geplaatst
Het gaat om gewone Solarwatt glas glas panelen die op een damwand profiel liggen, tussen de pannen.

Het zijn geen dakpanvervangende panelen, daar is ook nauwelijks keuze in.
Patrick Looys 6 maanden geleden geplaatst
Tussen de pannen zeg je...euhhh... bedoel je dan dat ze komen te liggen óver de bestaande dalpannen, want dan is er niks an de hand. Maar als er pannen verwdijnen en je legt daar je panrlen voor in de plaats (in-dak dus), dan kan dat lagere BTW verhaal wel eens kloppen natuurlijk. 
René Vermeulen 6 maanden geleden geplaatst
Het damwand profiel (vierkantige golfplaat van staal of aluminium) neemt de functie vd dakpan over, dit is lager dan een dakpan, vervolgens plaatsje normale zonnepanelen met een laag montage profiel bv de Speedrail van K2 er boven op. Rondom leg je dakpannen, maar deze dienen eigenlijk iets hoger te komen liggen en dat kan want ik ga het gehele dak renoveren. Daarom heb ik de plaatsing van zonnepanelen altijd maar uitgesteld, het dak is niet in orde voor de lange termijn.
reactie op @renvermeulen:
Patrick Looys Okee... ik snap het. Dank voor je toelichting. En succes verder uiteraard! 
6 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 August 2018 om 11:43
Aantal lezers 29
Aantal reacties 18