Zijn onze zonnepanelen juist aangesloten?

Laatste reactie 06/12/2018 22:26 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Dorien Op den Camp 9 maanden geleden geplaatst
Ik hoop dat iemand hier ons duidelijkheid kan geven over het volgende:

Afgelopen oktober hebben wij 7 zonnepanelen laten plaatsen met een theoretisch piekvermogen van 2100 Watt en een omvormer erop met maximaal vermogen van 2200 Watt. Hiervoor is in de meterkast geen nieuwe groep aangemaakt, maar de aansluiting is 'ingevoed' op een bestaande eindgroep.

Vandaag hebben wij een elektricien over de vloer gehad die voorbereidende werkzaamheden kwam doen voor de warmtepomp die we begin volgend jaar krijgen. Hij gaf aan dat de wijze waarop de zonnepanelen nu zijn aangesloten helemaal niet mag. Hij gaf ons een whitepaper uit Installatie Journaal (Lex Schiebaan, onder andere door jou opgesteld), waar in staat dat het conform NEN 1010:2015 verplicht is om een systeem vast aan te sluiten op een eigen groep. 

Ik ben daarop zelf wat informatie gaan zoeken op internet en kwam op zonnepanelen.net tegen dat er maximaal 2000Watt mag worden ingevoed op een gecombineerde eindgroep. Als het zonnepanelen-systeem dus niet meer dan 2000Watt op kan wekken, dan hoeft het systeem niet te worden aangesloten op een eigen groep (klopt dit?). 

Het theoretisch piek vermogen van onze installatie is dus 2100 Watt.  Maar volgens de installateur (die ik natuurlijk ook meteen gebeld heb om hem hiermee te confronteren) zal de installatie dat 'in Nederland' nooit halen en zal het ergens tussen de 1500 en 1800 Watt uitkomen.

Mijn vraag is nu: moet de keuze voor de aansluiting van het zonnepanelen-systeem gebaseerd zijn op het theoretisch opwekvermogen van het systeem of mag worden uitgegaan van het verwachte opwekvermogen? Dit is voor ons nogal bepalend namelijk of de zonnepanelen wel of niet juist zijn aangesloten en of wij/de installateur wel of geen extra kosten zullen hebben aan het fixen van een onjuiste aansluiting.
Antoon Rosé 9 maanden geleden geplaatst
Ik heb ergens een verhaal gelezen dat er twee (of meer) richtlijnen zijn die gelden voor het aansluiten van zonneinstallaties.
Eén daar van is NEN1010 die over electrische installaties in het algemeen gaat. Die anedere weet ik even niet meer.
Deze richtlijnen spreken elkaar tegen op het punt wel-of-niet invoeden op een bestaande groep of verplicht een eigen groep.
Ofwel, hierover is in de installatiewereld geen duidelijkheid en installateurs kunnen, al naar gelang hun belang, het ene of andere document gebruiken om 'hun gelijk' aan te tonen.

Als consument zou ik de meest veilige -dat is niet altijd de goedkoopste- oplossing willen en dat is een eigen groep voor de inverter, zoals NEN1010 dat ook voorschrijft.

Dus, ik denk dat jouw installateur in principe gelijk heeft en op basis van de goedkoopste mogelijkheid een offerte heeft gemaakt en dat ook heeft gebouwd.
Het was misschien netjes geweest als hij jou erop gewezen had dat er, tegen meerprijs, een nettere oplossing mogelijk was geweest. In dat geval was die meerprijs minder geweest dan wat het nu gaat kosten om de installatie op dat niveau te krijgen.

De vraag wel vermogen je moet kiezen voor een bepaalde beslissing is net zoiets......
De veilige keuze is natuurlijk het hoogste vermogen. Maar als dat (aantoonbaar) in de praktijk nooit gehaald kan worden zou het onzin zijn om daar mee te rekenen en is er iets voor te zeggen dat je met een lager vermogen rekent.
Jouw installateur zou, aan de hand van de ligging van de zonnepanelen kunnen onderbouwen waarom die 2100W in de praktijk nooit gehaald kan worden.
Netter was dan geweest om een kleinere inverter te leveren, dat was wellicht goedkoper geweest en daarmee was ook technisch afgedwongen dat het maximaal te leveren vermogen een bepaalde grens zou overstijgen.
Jeffrey Rous 9 maanden geleden geplaatst
Hoe zit het precies aangesloten, vast aangesloten via een lasdoos / AC werkschakelaar?

De vraag is ook wat er allemaal nog meer op die bestaande eindgroep zit.
Ik neem in de meterkast op 16A afgezekerd.

Want hoe dan ook kan er straks dan 1800W + ~3680W uit een stopcontact getrokken worden als die op dezelfde bestaande groep zit.
Lijkt mij niet wenselijk... (ook al mag het wellicht wel).

En welke andere opties heb je voorhanden, een wasmachine groep?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 December 2018 om 14:27
Aantal lezers 19
Aantal reacties 3