Zonneboiler met ondersteuning pelletkachel t.b.v. cv en drinkwater

Laatste reactie 05/05/2019 20:57 door Joost
· Markeren als ongelezen
Gerrit de Vrij 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb een zonneboiler geplaatst van 600l met hygiëne spiraal en 3x 24 heat pijp met ondersteuning van een pelletkachel en elecktries verwarmings element waar ik mijn overschot van mijn opwekking in kwijt kan voor ww en vloer verwarming.


Dit met de goede hoop om van het gas af te zijn deze winter een mooie proef.
Erik Zwaan 2 jaar geleden geplaatst
Mooie installatie, ik ben benieuwd naar je bevindingen; keep us posted!
Gerrit de Vrij 2 jaar geleden geplaatst
Zal ik doen
Tom Simonis 2 jaar geleden geplaatst
Héé, dat wist ik niet. Een zonneboiler gebruiken voor je verwarming. Die van ons wordt gebruikt voor het warm water gedeelte (zonneboiler icm boiler, CV krikt het op tot 60 graden wanneer nodig).


Ik zit ook te kijken naar een andere manier om ons huis te verwarmen in de winter en ww voor de rest van het jaar. 1000 m3 verbruik moet toch haalbaar zijn?


Ik ben benieuwd naar je resultaten.
Ronald Blaas 2 jaar geleden geplaatst
Ik ben ook hierin geinteresseerd !:)

Heb nog een plekje over voor een zonnecollector op het dak al dek ik dat het aan de kleine kan is.. Maar wellicht kan ik iets aan het huis hangen (als in aan de muur).


Ben nu vooral nog in de onderzoek modes... Maar mijn doel is om van het gas af te zijn.. Dure troep....
Gerrit de Vrij 2 jaar geleden geplaatst
Goede dag

Het is hier goed koud geweest tot vannacht -7 mijn huis is nog steets rond 21 graden en mijn zonneboiler heeft een temp boven in 46 gr onderin 30 gr voor cv nog steeds voldoende en drink water net onvoldoende hier voor moet de ketel bij springen. Gisteren een gas verbruik van 0,5 kuup vandaag nog steeds o kuup.


Mooie update
reactie op @gerritdevrij:
Lex Schiebaan Gaaf. Mooie test dagen afgelopen tijd.

600 Liter is een flinke buffer! Kan je die met een zonnige dag in december helemaal op temperatuur krijgen?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Gerrit de Vrij De afgelope dagen haalde ik de 40 tot 45 graden door zon en palletkagel 1.5 zakje a14 kg op een dag voldoende voor de verwarming drinkwater moet dan iets bij verwarmt worden. Ga alleen de aan sluiting van de pallet kagel veranderen.
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Erik Zwaan 2 jaar geleden geplaatst
Mooi man! Ik ben benieuwd wat er gebeurt na paar dagen beperkt/geen zon, afgelopen 2 dagen behoorlijk wat zon gehad en het buffer dus de kans om 'op te laden'. Niet te min, mooie resultaat #StofTotNadenken
Maarten de Vlugt 2 jaar geleden geplaatst
Wat een mooi project, ziet er echt gaaf uit!
Jeff de R 2 jaar geleden geplaatst
Super gaaf project idd!!! Leuk om te volgen!
Gerrit de Vrij 2 jaar geleden geplaatst
Goede morgen allemaal even een tussen tijdze update.
Na de maanden okt tot jan gas loos gedraait te hebben heb ik nu de afgelopen piriode zonder pallet kaggel gedraait dit van wege het aanpassen willen van het rook kanaal hier uit blijkt dat ik door de zonneboiler al goew de helft van mijn gas gebruik minder verbruik. Dit is mooi wand al s ik mijn gevels heb vervangen en geïsoleerd heb reduseer ik nog meer .

Gr Gerrit
reactie op @gerritdevrij:
Lex Schiebaan Gaaf @gerritdevrij !
2 jaar geleden

Beantwoorden

Sava Krstic 2 jaar geleden geplaatst
Ik vind dit ook een interessante optie. Nadat ik vorig jaar november 20 zonnepanelen heb laten plaatsen, is de volgende stap om het gasverbruik te gaan aanpakken.
Ben nu voornamelijk nog aan het brainstormen over de positie van de zonnecollector.
Zuidkant van mijn Fannie redelijk vol door de zonnepanelen, terwijl de noordzijde geheel leeg is.
Gerrit de Vrij 1 jaar geleden geplaatst
Goede dag allemaal even weer een update.
We zijn nu een jaar verder en heb met de zonneboiler een vermogen van 4517 KWh opgewekt dit komt over een 462,360 m3 gas theoretisch waarde. Hoe kom ik hier aan;

Omrekenen van opgewekte energie in water in KWh naar gas m3
Uitgangspunten::
1 m3 gas heeft een boven waarde van 35,17 mj.
1 KWh heeft een energie inhoud van 3,6 mj.

Berekening: 1 m3 komt overeen met 35,17 mj / 3,6 mj =9,769 KWh energie
Dus 4517/9,769=462,360 m3 theoretisch
In de praktijk nemen ze de rendement van de ketel mee wat niet eerlijk lijkt en mee eens. Ik stook lage temp en kan de gemiddelde rendement meten van mijn ketel deze zit op 99%. Dus dan 462,360x1,99=920,096 m3.
Dit komt redelijk overeen met de bezuiniging die ik heb gedaan.
De bezuiniging die ik met mijn pallet kagel bespaar is weg te schrijven aan kosten pallet korrels deze heb ik nu weer volledig aan staan en aangepast dus dit. Is verder afgewachte stoom verbruik is wat hoger uitgevallen dit is voor al teverweiten aan twee oude pompen en een Sever die alles logt hier worden aan passingen voor gerelateerd.
Dus in het algemeen positief de maandelijks energie kosten met een derde naar beneden en een hoop genot en comfort voor terug, voor beeld normaal 18 gr in huis nu 21 gr vind de vrou niet erg ??
Dus volgende stap 2x pomp vervangen, server vervangen voor raserrry en gas ketel om bouwen naar propaan voor noot en gas er af.

Groetjes.


Veronique van Dillen 1 jaar geleden geplaatst
@gerritdevrij​ wat goed om te lezen dat er meer mensen bezig zijn hiermee. 
Wij zijn een huis aan het bouwen en nu bezig met het energie systeem. Het is een huis met zeer hoge RC 6,6 muren en dak, dus we verwachten niet zo veel nodig te hebben, al is de oppervlakte wel groot. 11,5 x 11,5 m. We hebben nog geen gasaansluiting laten aanleggen aangezien we eigenlijk zonder gas willen gaan. Heb je misschien tips hoe ik uit kan rekenen wat we nu nodig hebben? Een extra moeilijkheid vind ik hoe we de eerste verdieping verwarmen. We gaan namelijk boven wonen. Beneden komt een atelier en gasten verblijf. Hier gaan we meteen vloerverwarming aanleggen. Maar hoe kan ik die het beste verwarmen? Zonneboiler, warmte pomp? Zonnecollectoren, zonnepanelen. Alles staat nog open, te veel keuze te weinig technische kennis ben ik bang?.
reactie op @veroniquevandillen:
William En Henrike Stout Hallo,
Ik heb een heteluchtverwarming nu (nog) gasgestookt,echt een superding het geeft een aangename leefomgeving.
Zelf zou ik proberen luchtverwarming icm vloerverwarming. Zeker in het voor en najaar dan heb je af en toe een korte koude periode, bijvoorbeeld alleen sochtends of maar een paar dagen. Luchtverwarming reageert direct op de
vraag.

https://www.brinkclimatesystems.nl/nl-nl/thuis/producten/luchtverwarming

Of een lucht/lucht warmtepomp (is tevens airco) en vloerverwarming. Er zijn al llwarmtepompen met een cop 4,5 en 5

Bij een buitentemperatuur lager dan 7graden celsius neemt het rendement van een luchtwarmtepomp al af.

Als je warmte uit de "grond" gaat halen is de installatie best wel prijzig. Soms zijn er meerdere boringen nodig en dat ook met een bepaalde minale onderlinge afstand. Niet alle bedrijven zijn daarin zo goed gespesialiseerd als dat ze je willen laten geloven, let goed op!

Denk evt aan een douche wtw.
Ventilatie wtw.

Als je zonnepanelen neemt. In de zomer veel zon.
In de winter weinig zon. In de winter meer energie verbruik. Met het oog op het versoberen van de salderingsregeling zou ik niet teveel panelen neerleggen. Als er meer duidelijk is wat er veranderd en er meer inzicht is in het verbruik ,kan je er evt meer panelen bij leggen.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Lex Schiebaan 1 jaar geleden geplaatst
@veroniquevandillen

Overwegen jullie al een warmtepomp? Ik ben benieuwd hoe je de verwarmingsoptie overweegt. Financieel, praktisch, technisch haalbaar? Het is lastig (zoals je zegt: te veel keuze te weinig technische kennis ben ik bang) dus als we ergens mee kunnen helpen dan hoor ik het graag. Er zijn nu nog geen  100.000 warmtepompen en dat gaan er miljoenen worden dus veel mensen komen voor deze keuzes te staan. 

Heb je alle tips van @williamenhenrikestout​ gezien?
Veronique van Dillen 1 jaar geleden geplaatst
@lexschiebaan
Ik heb de tips van @williamenhenrikestout​ gezien. mijn eerste gedachte bij lucht verwarming is blazende systemen, daar ben ik niet zo van. Ik heb al snel het gevoel dat het tocht, of zoemende ventilatie systemen. Maar ik heb me er nog niet in verdiept. Voor de eerste etage overwegen we laag temperatuur radiatoren en/of IR panelen. 
Ja we overwegen een warmtepomp. Maar wat voor soort?? Het systeem met grondboringen vinden we te kostbaar. Ook is er behoorlijk veel energie nodig om al dat water zo diep rond te pompen. 
Ik ben me op dit moment aan het verdiepen in de verschillende systemen. Ik kwam Triple solar tegen en Volthera. Een systeem dat PV met een  geïntegreerde warmtepomp. Heb je hier ideeën over?
Een douche WTW is ook zeker het overwegen waard, maar ik ben bang dat we dit dan weer moeten combineren met een ander systeem, dat doe je toch meestal maar op een kort moment per dag.  

reactie op @veroniquevandillen:
Gerrit de Vrij goede dag effe weg geweest.

Drankje Veronique voor je berichtje.

zonneboiler is leuk alleen s'winters geeft het niet genoeg warmte vandaar dat ik een palletkachel er bij heb voor deze maanden.

Heb je wel eens van een warmte pomp gehoord, dit is een soort airco die warmte geeft. Deze heb je in 2 types. 1- lucht / water; deze staat buiten in de open lucht opgesteld en het gedeelte wat warmte geeft door middel van water komt terecht in een boiler advies een hygiëne spiraal in boiler deze is voor het drinkwater, de boiler is het cv vat voor je vloer verwarming de grote van de boiler is afhankelijk van de woonsituatie en aantal personen. 2- is een water / water ; deze zit op een bron aangesloten deze zit in de grond voor de rest het zelfde met aanvulling dat je hier mee ook zomer's kan koelen. het mooie van een warmte pomp is dat ze een cop hebben van 4 a 5 , dit wil zeggen dat met 1 KWh electra je 4 a 5 Kw warmte voor terug krijgt.

vermogen kun je berekenen het is handiger om door een goed installateur je te laten inlichten.

voor de ventilatie kun je kiezen voor een wtw ( warmte terug winning.

voor boven waar je gaat wonen kun je vloer verwarming nemen of laag water temperatuur radiatoren of convector. Wat ook een optie is infrarood panelen deze kun je in het plafon wegwerken of als spiegel, schilderij laten verwerken zelfs in je stuiklaag.

En dan als je je keuzes gemaakt heb je te laten inlichten of zelf berekenen wat je geschatte stroom verbruik op jaar basis is en daar je zonnepanelen op inrichten zo kun je geen gas aansluiting te nemen en heb je op je stroom verbruik een nul meting op jaarafrekening.

hoop je zo wat info gegeven te hebben waar je wat aan hebt

gr gerrit
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerrit de Vrij 1 jaar geleden geplaatst
goede dag effe weg geweest.

Drankje Veronique voor je berichtje.

zonneboiler is leuk alleen s'winters geeft het niet genoeg warmte  vandaar dat ik een palletkachel er bij heb voor deze maanden.

Heb je wel eens van een warmte pomp gehoord, dit is een soort airco  die warmte geeft. Deze heb je in 2 types.  1- lucht / water; deze staat buiten in de open lucht opgesteld en het gedeelte wat warmte geeft door middel van water komt terecht in een boiler advies een hygiëne spiraal in boiler deze is voor het drinkwater, de boiler is het cv vat voor je vloer verwarming de grote van de boiler is afhankelijk van de woonsituatie en aantal personen. 2- is een water / water ; deze zit op een bron aangesloten deze zit in de grond voor de rest het zelfde met aanvulling dat je hier mee ook zomer's kan koelen. het mooie van een warmte pomp is dat ze een cop hebben van 4 a 5  , dit wil zeggen dat met 1  KWh electra je 4 a 5 Kw warmte voor terug krijgt.

vermogen kun je berekenen het is handiger om door een goed installateur je te laten inlichten.

voor de ventilatie kun je kiezen voor een wtw ( warmte terug winning.

voor boven waar je gaat wonen kun je vloer verwarming nemen of laag water temperatuur radiatoren of convector. Wat ook een optie is infrarood panelen deze kun je in het plafon wegwerken of als spiegel, schilderij laten verwerken zelfs in je stuiklaag.

En dan als je je keuzes gemaakt heb je te laten  inlichten of zelf berekenen wat je geschatte stroom verbruik op jaar basis  is en daar je zonnepanelen op inrichten zo kun je geen gas aansluiting te nemen en heb je op je stroom verbruik een nul meting op jaarafrekening.

hoop je zo wat info gegeven te hebben waar je wat aan hebt 

gr gerrit
Gerrit de Vrij 1 jaar geleden geplaatst
https://community.fritts.nl/conversations/zonneboiler-met-ondersteuning-pelletkachel-tbv-cv-en-drinkwater#
Gerrit de Vrij 1 jaar geleden geplaatst
https://community.fritts.nl/conversations/zonneboiler-met-ondersteuning-pelletkachel-tbv-cv-en-drinkwater#
Gerrit de Vrij 1 jaar geleden geplaatst
https://community.fritts.nl/conversations/zonneboiler-met-ondersteuning-pelletkachel-tbv-cv-en-drinkwater#
Gerrit de Vrij 1 jaar geleden geplaatst
https://community.fritts.nl/conversations/zonneboiler-met-ondersteuning-pelletkachel-tbv-cv-en-drinkwater#
Gerrit de Vrij 1 jaar geleden geplaatst
https://community.fritts.nl/conversations/zonneboiler-met-ondersteuning-pelletkachel-tbv-cv-en-drinkwater#
Gerrit de Vrij 1 jaar geleden geplaatst
https://community.fritts.nl/conversations/zonneboiler-met-ondersteuning-pelletkachel-tbv-cv-en-drinkwater#
Joost Meijer 3 maanden geleden geplaatst
Hoe bevalt het  nu?
Kun je zonder gas met dit systeem?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 November 2016 om 13:23
Aantal lezers 38
Aantal reacties 28