Zonneenergie

Laatste reactie 21/10/2021 09:35 door Ton
· Markeren als ongelezen
Ton Coolen 9 maanden geleden geplaatst
Wat mij bezighoud is het volgende. Op mijn woning liggen sinds 2012  12 zonnepanelen. Waar ik me vreselijk aan stoor is dat wanneer de netspanning wegvalt er ook totaal geen stroom is. Ruim een jaar geleden (was prachtig weer met veel zon) toen in de ochtend de netspanning wegviel. Het bleek dat er een transformatorhuisje was uitgebrand. Wij zaten die dag zonder stroom van 09:30 tot 17:38 uur. Gelukkig was ik in het bezit van een agregaat van 4,2 Kw wat ik direct kon inzetten toen bleek dat we wel een tijd zonder stroom zouden zitten.
Mijn hobby is elektronica. Ik had een idee wat door een neefje van de de grond ingeboord werd, omdat hij aangaf wat ik wilde niet zou mogen van de netbeheerder. Wat wilde ik. Zodra de netspanning uitvalt zou het mijn inziens mogelijk moeten zijn, dat de stroom die mijn panelen leveren (die bij mooi weer toch rond de 2 Kwh) gewoon gebruikt zou kunnen worden in mijn woning. Ik ben me bewust dat de 2 Kwh die door de panelen geleverd wordt niet volledig gebruik worden in huis omdat er alleen een koel/vriescombinatie, en een losse koelkast draait met wat adapters van apparaten. Maar om de essentiele dingen zoals de koelkasten en de vriezer draaiende te houden moet ik mijn agregaat starten. 

Om de panelen energie te kunnen laten leveren moet er een aan de omvormers (in mijn geval 4 stuks) een spanning van 230 volt aangeboden worden. Misschien kan iemand mijn vertellen wat de opgenomen stroom van de omvormers is om de zaak draaiende te krijgen. Ik ben echt voornemens me hiet in te gaan verdiepen. Wat mijn netbeheerder daarvan vindt daar heb ik geen boodschap aan.  
Rick de Wit 9 maanden geleden geplaatst
...dan wordt het dus een off-grid systeem (voor een beperkt aantal apparaten)?
Want i.p stopt de omvormer met stroom van je panelen doorgeven als je stroom van de netbeheerder uitvalt. 
Jeffrey Rous 9 maanden geleden geplaatst
Sowieso moet je, voordat je het aggregaat aanzet en aansluit op je huis eerst zorgen dat je huis van het net losgekoppeld wordt!

Maar ik denk dat jouw aggregaat het niet gaat overleven, zodra de omvormers gaan leveren, want waar moet de stroom heen?
Wellicht kan je 1 van de omvormers dan aan hebben, zodat de generator amper wat hoeft te leveren als de load hoger is dan de opwek van die ene omvormer.

Ik denk dat het verstandiger is om de koelkast en vriezer op een apart stopcontact te hebben, die je ook via een aggregaat kan voeden en het speciale stopcontact dan bijvoorbeeld omschakelbaar in de meterkast te maken om het centraal te houden.

Aggregaat i.c.m. opwek zonnepanelen lijkt mij een lastige situatie!
reactie op @jefrous:
Ton Coolen Foutje. Mogelijk ben ik niet duidelijk geweest. Mijn agragaat aansluiten en tegelijk de stroom van de panele gaat wellicht niet lukken. Ik leg het nog een keer uit. Als de netspanning uitvalt leveren de panelen ook niets meer. Ik wil een 12 volt accu standby hebben staan met een omvormer van 12 naar 230. Zodra de netspanning wegvalt zal een magneetschakelaar afvallen en de verbinding met het openbare net verbreken. Als de verbinding met het openbare net is weggevallen zal een relais aantrekken waardoor de omvormer 12 /230v in werking treed. De 230 v van de omvormer 12 / 230 zal de omvormers van de panelen voorzien van stroom, waardoor de panele terugleveren. Maar ik geen iedee wat de 12 / 230v omvormer gaat doen als die 230v terug krijgt van de panelen. Hopelijk ben ik nu iets duidelijker geweest.
M.v.g. Ton


9 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 9 maanden geleden geplaatst
Ah zo, ik denk dat die 12V/230V omvormer het ook niet gaat overleven.

Ik denk dat je dan inderdaad iets van een off-grid systeem er naast moeten aanleggen om de accu te vullen. Bijvoorbeeld met een solar laadcontroller:
https://www.victronenergy.nl/solar-charge-controllers

Maar ook zal je de andere omvormers moet ontkoppelen.

Wellicht kan je de DC string van je zonnepanelen dan ook automatisch om laten schakelen naar de solar-charger? Moet de string natuurlijk wel binnen de specs van de solar-charger vallen.

Heb je dan zo vaak uitval dat je dit allemaal wilt gaat doen?
Ton Coolen 9 maanden geleden geplaatst
Op je vraag of ik zoveel last heb van uitval met ik zeggen "Nee". Doch het gebeurd steeds vaker dat er problemen zijn met het stroomnet. Bovendien vind ik het leuk om daar meer bezig te zijn. En je moet iets hè. Bedankt allemaal ik weet voldoende. 
Mvg. Ton.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 October 2021 om 13:43
Aantal lezers 8
Aantal reacties 5