zonnepaneelinstallatie uitbreiden

Laatste reactie 25/11/2018 09:19 door Patrick
· Markeren als ongelezen
johan keijer 7 maanden geleden geplaatst
Ik heb sinds ruim een jaar een installatie met 22 zonnepanelen aangesloten op een se5K solar edge omvormer. Aangesloten op een aparte groep functioneert het systeem tot nu toe probleemloos. En zo het er nu uitziet voorziet dit in ca. 90% of meer van ons relatief vrij hoge energieverbruik van ca. 5500 kWh per jaar.  Nu heb ik ook nog een 2e hoger gelegen dak met eveneens een ZZO richting waarop ik nog extra panelen zou kwijt kunnen. Aan de eerder aangelegde installatie wil ik niet sleutelen. Dus ik overweeg om een kleinere 2e installatie laten aanleggen op natuurlijk weer een aparte groep. Dit met name op het oog van de mogelijke aanschaf in de toekomst van een warmtepomp. De bestaande huisinstallatie heeft een 3x25A aansluiting. Dan mijn vraag: zijn er technische belemmeringen ten aanzien van de huisinstallatie om er een 2e separate installatie met zonnepanelen op een SE3K solar edge omvormer op aan te sluiten?
Patrick Looys 7 maanden geleden geplaatst
Ik verbaas mij tegenwoordig over de keuze voor veel zonnepanelen tbv een warmtepomp. En dan met name omdat de salderingsregeling op relatief korte termijn verandert. Want uiteindelijk betekend die wijzigende regeling dat je alleen je zonnestroom kan gaan toepassen voor afname bij direct verbruik. En dus niet meer de opbrengst en het verbruik mag verrekeken op papier, zoals nu het geval is.

Dat geeft over een paar jaar de situatie dat je in de koudere maar tegelijkertijd minder zonopwekkende perioden, als je warmtepomp juist meer (voornamelijk) draait,  je nauwelijks (of in ieder geval beperkt) zonnestroom kan gebruiken om de pomp daarmee te voorzien.  En in de zomer heb je een hoge productie  aan zonneenergie maar dan heb je de warmtepomp nauwelijks nodig over het algemeen. 

Dus je aanschaf van zonnepanelen is op zich prima, maar realiseer je dat je idee  over de toepassing ervan, niet het verbruik van je pomp gaat dekken. En dat kan wellicht vanuit een financiele gedachte een tegenvaller zijn.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 November 2018 om 09:27
Aantal lezers 9
Aantal reacties 2