Zonnepanelen configuratie

Laatste reactie 05/08/2022 15:28 door Jacob
· Markeren als ongelezen
Jacob Bouwk 1 week geleden geplaatst
Hallo community leden, Een tijd geleden heb ik ook al een topic aangemaakt op deze forum en daar hebben jullie mij prima mee geholpen en deze topic gaat eigenlijk over hetzelfde maar nu met een andere invalshoek (meer kennis vergaard intussen) en de bestaande topic is meer dan een jaar geleden en lang, vandaar deze nieuwe. De oude topic is  voor mij nog wel belangrijk omdat deze vol informatie van jullie staat die ik zeker goed bewaar en ook meeneem in wat ik nu aan het doen ben. Ik had meer dan een jaar terug al de panelen op het dak willen hebben maar gezien de kosten en andere klussen is het (helaas) blijven liggen, nu weer nieuwe energie om het toch op te pakken. Ik heb ongeveer een jaarverbruik van 4100 KWh (gem. van de afgelopen 6 jaar) waardoor ik aan een systeem zit te denken van rond de 4800 Wp. Ik kan voor optimizers gaan (is veel besproken in die bestaande topic) maar ik lees nu dat het aantal panelen bij een 3-fase omvormer 16 stuks moet zijn. Ik kom met 16 panelen eigenlijk veel te hoog in opbrengst (6400 WP) omdat ik aan panelen van 400 WP zit te denken. Ik kan ze maximaal verdelen op het dak in 8 per dakdeel (wel dezelfde richting) dus 2 secties Tevens lees ik dat er minstens 4 of 6 panelen zon moeten hebben om te starten in de ochtend. Ik kan nu natuurlijk panelen nemen die wat minder opbrengen maar dat is eigenlijk zonde. Waar ik nu ook aan zit te denken is om i.pl.v. optimizers dan microcontrollers te gaan gebruiken. Deze zijn wel wat duurder dan een configuratie met optimers maar ik denk dat ik dan flexibeler ben in het aantal panelen en ook wat minder "opstart problemen" heb? Een systeem met alleen panelen in serie (gewoon 2 strings) is voor mij onvoldoende omdat ik toch (vooral in de winter) met wat schaduw zit. Mijn vraag is nu wat een beter systeem is. 1) 16 panelen met optimizers (volgens de info die ik lees moet ik mij bij een 3 fase aan deze aantallen houden), ik zit dan op 6400 WP 2) 12 panelen met microcontrollers, ik zit dan op 4800 WP (mijn beoogde doel) Het gaat mij dus puur om de techniek wat beter is en niet om de prijs. Ik heb liever een systeem die wat duurder is en beter werkt en rendement oplevert dan een goedkoper systeem wat in de praktijk problemen geeft met opstarten ed. Ik hoor graag wat jullie menig is in optimers versa microcontrollers Nog vergeten aan te halen, de microcontroller gaan maar max tot ongeveer 340 of 360 WP geloof ik.
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Je zal micro-omvormers bedoelen ipv microcontrollers. Als het dak met totaal 16 mooi vol ligt zou ik daarvoor gaan, kan je in de donkere maanden veel direct verbruiken en minder uit het (dure) net afnemen. Optimizers of micro-omvormers, beide doen hetzelfde, een MPPT per paneel. Tja, met de optimizers van SolarEdge ben je deels afhankelijk van het aantal optimizers en hoeveel er daarvan schaduw pakken of het goed werkt ivm de losse DC/AC omvormer. Micro-omvormers zoals Enphase zijn daarintegen weer beperkt in de AC output (350VA voor een IQ7A of slechts 295VA voor een IQ7+) als je daar een 400Wp paneel aan hangt, maar wel onafhankelijk van elke micro. APS heeft tegenwoordig de DS3 micro-omvormers die wel meer AC kunnen leveren Had je in je vorige topic wel de dak situatie als plaatje staan of kan je de link naar dat topic hier plaatsen? Staar je niet blind op winter schaduw, in de winter is de opbrengst toch al heel erg laag (heel december opwek is ongeveer gelijk aan 3 á 4 zomerse dagen).
Gerard Dut 1 week geleden geplaatst
Sowieso voor optie 1 gaan. Technisch gewoon beter (zie reactie Jeffrey), maar ook gezien de toekomst. Er komt vast nog een EV en een warmtepomp of airco's. Zo niet dan krijg je er een leuke terugleververgoeding voor.
Jacob Bouwk 1 week geleden geplaatst
@jefrous​ hierbij de link en het plaatje https://link.thehuddle.nl/44/topics/253739#post-2129839 Bedankt voor je antwoord en het gaat mij puur om de techniek wat beter is. Geeft het geen problemen als je 2 secties hebt van 8 panelen en er moet minimaal een stuk of 4 of 6 eerst zon hebben om te starten? Ik wil graag een systeem waarbij ik zeker weet dat ze vroeg genoeg starten. Tevens heeft een micro-comvormer het voordeel dat ik niet met hoogspanning op het dak zit (qua kabels dan).
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 August 2022 om 17:31
Aantal lezers 9
Aantal reacties 4