Zonnepanelen DC spanning per string

Laatste reactie 29/07/2022 13:06 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Marc Brants 2 weken geleden geplaatst
Ik heb 22 zonnepalen sinds 2010, verdeeld over 2 strings van 11 panelen , omvormer 3f Kostal Pico 5.5 KW. Deze strings hebben altijd +/-dezelfde stroom en spanning gegeven DC. Nu stel ik vast   a) string 1 geeft 350 V dc   en 7.3 A.                          b) string 2  geeft 230 V dc   en 7.3 A, bij volle zon  Z/W ,    panelen liggen vrij en naar het Westen. De spannings verandering is beperkt  390 V voor string 1  en 245 V voor string 2. De stroom  is meestal erg verschillend, deze is meestal veel kleiner in string 1,  deze met de hoogste spanning dan de stroom  in string 2 deze met de  laagste spanning. Dit verschijnsel doet zich meestal voor als er geen zon aanwezig is op de panelen. Heeft iemand een verklaring voor deze waarnemingen? Wat kan er fout zijn, in mijn installatie ?
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
Wat waren voorheen de beide stringspanningen bij volle zon of heb je een grafiek met beide stringspanningen er in van hoe het vroeger was en hoe het nu is? Hoe steil liggen de panelen? Er is geen vervuiling op de panelen te zien op de ene string t.o.v. de andere string.  De stringen van aansluiting verwisselen bij de omvormer? Verhuisd het probleem dan mee of niet. M.a.w zit het probleem in de stringen of in de omvormer.
Marc Brants 2 weken geleden geplaatst
Ik heb geen informatie  online of PC , ik lees de waarde af op de omvormer. Ik controleerde het systeem door beide stringen te vergelijken , of de stromen en de spanningen DC ongeveer hetzelfde waren , en dat was altijd het geval . +/- 370 a 390 Volt en de stromen waren altijd gelijk of hadden een klein verschil. De panelen zijn proper , en liggen in een groep,  onder 45° op het dak  . De stringen liggen naast elkaar . IK ga deze avond de stringen wisselen op de omvormer en dan meld ik het resultaat
Marc Brants 2 weken geleden geplaatst
Ik bekom na meting met open string , voor 11 panelen  ,428 v dc en  298 v dc. Dus in het ene geval 38.9 volt per paneel. Voor  het andere 27 v per paneel. Als men het anders bekijkt zouden er 7.6 panelen hun max spanning geven in de string van 298 Volt Met open string wil zeggen er vloeit geen stroom enkel de Voltmeter ? Er is gemeten bij volle zon, de panelen liggen in één vlak en symmetrisch. Wat kan de oorzaak zijn van de mindere spanning ? Kortsluiting in de panelen ? Toeval in dezelfde kring verschillen panelen in kortsluiting! Ook een vaststelling ; bij volle zon ,gelijke stromen  maar verschillen spanningen. Heeft iemand ervaring met fouten die kunnen optreden in panelen en deze verschijnselen kunnen veroorzaken?
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
Meten van een open string is inderdaad Voc van het paneel (er loopt geen stroom), wat zegt de datasheet van jouw type panelen of de info sticker op de achterkant van het paneel over de Voc waarde. Kan goed rond die 38,9V zijn. Dan zou je inderdaad concluderen dat er meerdere panelen/diodes in de string met de lagere spanning defect zijn, wel apart! Enige manier om uit te sluiten is elk paneel nameten of de string steeds in kleine stukken nameten... De stroom die de panelen opwekken is inderdaad afhankelijk van de hoeveelheid zon instraling, dus dat beide gelijk zijn is juist.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 July 2022 om 17:08
Aantal lezers 7
Aantal reacties 5