Zonnepanelen in brand, toeval?

Laatste reactie 09/08/2018 22:28 door René
· Markeren als ongelezen
René Vermeulen 10 maanden geleden geplaatst
Het is niet allemaal goud wat er blinkt:)
Nu ik met zonne-energie bezig ben (voorbereidingsfase) valt ieder nieuwsbericht op zo ook het bericht dat in Vinkeveen een aantal nieuwbouw woning in de brand zijn gevlogen, waarschijnlijk bij de panelen zelf. Wanneer je googled en plaatjes bekijkt valt mij op dat het hier telkens om zgn Indak systemen lijkt te gaan.
Ik krijg geen link geplaatst, maar zoek en je vind het zelf.
Bij de montage voorbeelden van deze Indak systemen valt mij telkens op dat de panelen erg dicht tegen het dak beschot liggen (op de panlatten) en dat het rondom deze panelen zo goed als afgesloten is (ivm waterdichtheid). Dit is niet alleen nadelig voor het rendement, maar kan dit niet zo heet worden dat...  In Duitsland lijkt men overigens veel dikkere panlatten te gebruiken waardoor er sowieso meer afstand en ventilatie mogelijkheid is.
Systemen in het dak monteren is natuurlijk wel sjiek, maar is het wel zo verstandig of zijn er extra maatregelen nodig? Daar vind je niet zoveel over.
Lex Schiebaan 10 maanden geleden geplaatst
Hoi René,

Je hebt inderdaad gelijk. De laatste maanden (droog, warm, zonnig) zie je regelmatig dit soort branden. Ik heb er al 5-10 voorbij zien komen.

En altijd indak systemen.

Wat exact de oorzaak is weet ik ook niet omdat er vaak onderzoek gedaan wordt door brandweer/verzekeraar en dat duurt gewoon lang.

Binnen de zonnepanelen branche wordt hier nu veel over gesproken. Ik zal hier dan ook af en toe updates plaatsen.

Voor de goede orde: bij zonnepanelen op dakpannen zie ik in al die jaren eigenlijk nooit problemen. Dat is dus sowieso veilig. En indak probleem zie ik pas sinds dit jaar voorbij komen.

Wordt vervolgt.

Groeten, Lex
René Vermeulen 10 maanden geleden geplaatst
Dag Lex, 

Ik heb zelf een elektrotechnische achtergrond en sinds ik me ben gaan realiseren dat zonnepanelen serieus warm worden (zeker zwarte) kijk ik bij indak systemen niet alleen hoe ze afwateren, maar ook hoe ze de panelen ventileren.

Met name in Frankrijk wordt dit al veel langer gedaan (GSE systeem) en daar wordt het nog warmer dan hier, dus ergens gaat het hier goed mis.

Ben benieuwd, gelukkig heb ik de tijd en het alternatief is altijd nog de kleur vd dakpan matchen met het PV systeem en dan ziet het er ook netjes uit.

Groeten,
René
René Vermeulen 10 maanden geleden geplaatst
Ik sprak vandaag iemand uit de sector die aangaf dat het vermoeden bestaat dat bij sommige van deze branden (niet persé deze) de brand zou zijn ontstaan door vlambogen. De woningen zouden nog maar net zijn betrokken en de panelen nog niet afgemonteerd op de inverter. 

Nieuwbouwwoningen zijn een goudmijn voor het dieven gilde en daarom worden CV ketels, Inverters en warmtepompen pas geïnstalleerd op het moment dat de bewoners ook daadwerkelijk zijn ingetrokken. De panelen worden door 'ondeskundigen' op het dak geplaatst en onderling verbonden, maar de uiteinden vd strings worden ergens in het beschot gestoken tot een monteur deze afmonteert op de nog te plaatsen inverter. Bij de huidige zonkracht kan de (openklem) spanning op een niet aangesloten string makkelijk boven de 500V oplopen en gaan vonken...

Dus nog maar even afwachten.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 August 2018 om 12:05
Aantal lezers 40
Aantal reacties 4