Zonnepanelen op dak VvE

Laatste reactie 11/06/2022 10:36 door Tom
· Markeren als ongelezen
Tom IsHere 2 maanden geleden geplaatst
Hallo, ik ben een aantal jaren bezig geweest om zonnepanelen op het platte dak van de VvE te krijgen. Eindelijk is het deze voorjaarsvergadering gelukt om het voor elkaar te krijgen, helaas heeft de VvE zelf geen interesse, maar krijgen de appartementseigenaren wel toestemming om zelf zonnepanelen te leggen.  Aangezien het 20 appartementen zijn moet het dak in 20 stukken worden verdeelt. De helft van de eigenaren heeft geen interesse, 4 wel en de rest misschien. Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben of advies? Hieronder zie je foto van het dak, het zijn drie blokken met in ieder blok 2 appartementen naast elkaar, wij zitten in het blok linksonder met onderkant Zuid, die breedte van het dak is 12,78 m, de lengte richting Noord, tot aan schoorsteen is 7 meter, op dat stuk moet dan voor 8 appartementen zonnepanelen komen.
Antoon Rosé 2 maanden geleden geplaatst
Bij zo'n appartementencomplex is het zo dat het hele dak onder de VvE valt. In jouw geval dus zou je kunnen zeggen dat jij eigenaar bent van 1/20e deel van het dak. Het simpelste zou dus zijn het hele dak op te meten, de totale oppervlakte door 20 te delen en iedereen een stuk dak toe te wijzen. Hier zijn twee problemen: - Als eerste is niet ieder stuk dak gelijkwaardig voor wat betreft de zon. Op de foto zijn duidelijk minimaal 6 schaduwvlakken te zien. Daar wil niemand panelen leggen, dus je gaat uiteindelijk discussie krijgen over wat het effectief bruikbare oppervlak is en hoe dat verdeeld zou moeten worden. - Het tweede probleem is dat niet iedereen nu wil meedoen. Dat betekent dat de situatie in de toekomst zal gaan veranderen als iemand later alsnog panelen wil plaatsen of als een appartement verkocht wordt en de nieuwe eigenaar wel panelen wil. Daarnaast zie ik problemen met aansprakelijkheid. Het dak is eigendom van de VvE, de panelen worden eigendom van (een aantal) eigenaren. Wat nu als het dak gerepareerd moet worden en er onstaat discussie over of de schade is ontstaan door de geplaatste panelen. Een andere discussie die kan ontstaan is de vraag wie er opdraait voor de meerkosten bij een dakreparatie indien er (tijdelijk) panelen verwijderd of verplaatst moeten worden om een reparatie mogelijk te maken. Maar goed, bovenstaande is voer voor juristen en dat ben ik niet. Zelf zou ik gebruik maken van het feit dat je bij de 10 eigenaren hoort die wel panelen wil. Dat geeft jou de mogelijkheid om een mooi plekje uit te kiezen. De vraag is even hoeveel oppervlakte er per appartement is. Jij rekent nu met 12,78 x 7 = 89,5m2 voor 8 appartementen, maar dat is niet helemaal juist, jij bent voor 1/20e deel eigenaar van het hele dak. Dus als ik die 90m2 globaal x3 (gokje voor het totale dakoppervlak) doe en dan door 20 deel kom ik op +/- 13,5m2 per appartement. De vraag is hoeveel panelen jij kwijt kan op 13,5m2 en of dat voor jou (en de andere eigenaren die nu mee willen doen) voldoende is. Is dat het geval, dan niet lang nadeken en 'jouw stukje' claimen en dat vol leggen. Je zou ook kunnen overwegenhet hele bruikbare deel van het dak nu op te verdelen over de mensen die nu mee willen doen, maar dan zal je moeten accepteren dat er in de toekomst geschoven gaat moeten worden als andere eigenaren in de toekomst ook mee willen doen.
reactie op @antoonros:
Tom IsHere Dank voor je uitgebreide en duidelijke antwoord. Wat betreft aansprakelijkheid, ik heb ook een Airco op het dak staan, daarvoor heb ik een gebruiksovereenkomst getekend waarin staat dat alle kosten voor mij zijn, zoiets zou je dan toch ook voor de zonnepanelen kunnen doen? Het dak is 3 jaar geleden vernieuwd en geïsoleerd en de zonnepanelen worden niet aan het dak vast gemaakt, dus geen beschadigingen. Ik heb al een installateur hier gehad die zei dat er, rekening houdend met de schaduw zo’n 120 panelen op het dak zouden passen (6 per appartement) en het dan verstandig is om op één plek te beginnen met iedereen die nu al mee wil doen, dan kunnen de anderen evt. later aansluiten en liggen de panelen niet overal op het dak verspreid. Dit lijkt mij ook een goed idee? Er komen nog een paar installateurs, dus even kijken wat hun idee is en wat de kosten zijn. Dan moet ik nog een goed verhaal maken om het voor te leggen aan de vergadering en hopen dat ze er dan mee akkoord gaan. Dacht dat 51% stemmen genoeg moest zijn, was bij de Airco ook.
2 maanden geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga 2 maanden geleden geplaatst
 Hoi Tom  Vraag even bij de verzekering na of er ook een bliksembeveiliging installatie noodzakelijk is met zonnepanelen . Sommige maatschappijen eisen dat. Mocht dit  zo zijn komt er een  behoorlijk kostenplaatje bij. U zal de éérste niet zijn waar dit achteraf alnog moet worden uitgevoerd. Gr Jan
Tom IsHere 2 maanden geleden geplaatst
Hallo Jan, Als ik dit zo allemaal hoor, dan kan ik maar beter geen zonnepanelen plaatsen? De kosten van een installatie is nu al bij 2 euro per WP, hoe kun je er dan nog iets op verdienen?
reactie op @hereistom:
Jan Huizinga Hoi Tom  Ik zeg niet dat het zo is ,maar vraag het even na ,zodat je beslagen op het ijs komt. Ik ben zelf monteur/ inspecteur in de bliksembeveiliging en kom dit verhaal tegen in de praktijk. Vandaar mijn opmerking. Zie zonnepanelen als een investering met een redelijk rendament ,wat je bij de bank aan rente niet  krijgt. Heb zelf een set van 12 panelen in 2016 laten leggen ,nu is de investering terug vediend. Succes Jan
2 maanden geleden

Beantwoorden

Tom IsHere Hallo Jan, Ja een jaar geleden was het nog rendabel om zonnepanelen te plaatsen, maar omdat ik al 7 jaar bezig ben om het er door te krijgen bij de VvE liggen ze er hier nog steeds niet :-( De installateur van zonnepanelen hier zei dat de zonnepanelen geaard worden als ze worden gelegd, is dat hetzelfde als bliksembeveiliging? 
2 maanden geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga Nee Tom dit zijn 2 verschillende dingen . Met aarden bedoeld met aarding is : dat er 1x 6mm2 geel/groene draad met de andere kabels meegetrokken word meestal naar de omvormer. Een bliksembeveiliging installatie is : een ring van 8mm massief aluminium draad die aan de buitenkant over het gehele dak gelegd wordt met +- 6 leidingen naar beneden en 6 x een aarding in de grond rondom de flat.
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Antoon Rosé 2 maanden geleden geplaatst
Bij de vraag of zonnepanelen (nog) wel of niet rendabel zijn moet je ook meerekenen dat de prijs van elektra ook flink gestegen is. Eén WP levert gemiddeld een kleine 1kWh/jaar. Als ik het goed zie ligt de kWh prijs nu boven de 40 cent, dus zit je globaal op een terugverdientijd van 5 jaar (aangenomen dat er nog 5 jaar gesaldeerd kan worden). Maar €2/WP...... Ik heb me al een tijdje niet meer in de prijzen verdiept, dat is wel heel veel zeg.
reactie op @antoonros:
Tom IsHere Ik heb een offerte voor installatie van 5 panelen DMEGC 495 Zilverframe, verwachte opbrengst 2.237 kWh met een prijs van € 4999,- excl. BTW. We hebben het geluk gehad om net voor de Oekraïne oorlog een energiecontract voor 5 jaar te nemen voor € 0,24 kWh. Hoe lang zou het dan duren voordat we ze hebben terugverdiend als je rekening houdt met de afbouw salderingsregeling in 2025? Verbruik is ongeveer hetzelfde als de verwachte opbrengst. Zonder afbouw zou ik op zo’n 10 jaar komen?
2 maanden geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Over die terugverdientijd incl. afbouw saldering, dat moet je maar eens in Excel stoppen, dan is dat zo uit te rekenen. Bij jou is dat natuurlijk afhankelijk van de kWh-prijs die je verwacht over 5 jaar te gaan betalen, de kWh-prijs die je in jouw huidige -en straks nieuwe- contract ontvangt voor teruggeleverde kWh's en de werkelijke opbrengst, waarvan ik verwacht dat die op pal zuid, zonder schaduw ook wel rond (of net boven) de 2500kWh/j gaat komen. Als ik Google op die panelen, dan vind ik prijzen van rond de €260 incl. btw Een nette 2,5kW string inverter (optimizers zijn niet nodig i.v.m. geen schaduw) ligt tussen de €400 en €600 incl. Montage frame voor 5 panelen nog eens €500 - €600 Dan heb je ex. btw nog een kleine €3000 over voor de installatie en wat meters kabel. Dat lijkt mij heel ruim. Is dat de enige offerte die je hebt of is dat de beste offerte die je hebt gekregen?
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Tom IsHere 2 maanden geleden geplaatst
Nog eentje; 6 Hyundai Mono Shingled - 400WP Full Black 6 Enphase - IQ7PLUS 1 Montagesysteem 1 Enphase IQ-relay monofase 1 BTW teruggave via Nationale Belasting Adviseurs (kosteloos) 1 Envoy-S Standaard 1 Montage voor 6 panelen € 4800,- excl. BTW Maar vraag me af of 6 panelen wel gaat passen.
Antoon Rosé 2 maanden geleden geplaatst
Waar je rekening mee moet houden is dat die DMEGC 495 panelen groter zijn dan standaard (2094 x 1134 mm tegen standaard +/-1800 x +/-1100 mm). Die nemen dus meer dakoppervlakte in dan 'standaard' panelen. Die Hyundai 400 panelen zijn wel standaard formaat. Op dat standaard formaat is ook al het montage materiaal afgestemd. Ben je zelf een beetje handig? En is het dak eenvoudig bereikbaar? Indien 2x ja, zou je kunnen overwegen de panelen zelf aan te schaffen en zelf op het dak te leggen en een electricien in te huren om de boel aan te sluiten en in gebruik te nemen. Installateurs kunnen in deze markt natuurlijk vragen wat ze willen.
reactie op @antoonros:
Tom IsHere Ja het is een VvE, dus weet niet of ze het toestaan dat ik ze zelf ga leggen. Ik denk dat ik het zelf wel kan, misschien met hulp, weet niet of alleen zo’n groot paneelkan tillen. 6x 400 klinkt dan beter om te leggen. Moet alleen nog een dakplan hebben waarbij 20x 6 panelen in de zon zouden passen.
2 maanden geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé "Moet alleen nog een dakplan hebben waarbij 20x 6 panelen in de zon zouden passen." Is dat een vraag/eis van de VvE? Ik begrijp uit jouw verhaal dat de VvE de zonnepanelen niet gaat organiseren maar dat overlaat aan de individuele eigenaren en dat van die eigenaren minimaal de helft (nu) niet wil meedoen. Zelf zou ik daarvan gebruik maken en 'mijn' 6 panelen gewoon neerleggen en het voordeel gebruiken dat jij (een van de) eerste bent die panelen gaat leggen. Daar hoort dan ook bij dat jij samen met de andere early adapters eerste keuze hebt om een plekje te zoeken. Over het tillen van die panelen: Dat is op zich goed te doen. ze wegen +/-20kg en het is vooral het formaat dat ze wat onhandelbaar maakt. Daarom ook de vraag of het dak goed bereikbaar is. Als je gewoon binnendoor naar het dak kan dan zou dat te doen moeten zijn. Als het buitenom moet dan zul je iets van een kraan of een steiger moeten regelen. Zo'n frame voor 6 panelen in elkaar zetten is niet moeilijk. Ik zou eerst van die rubberen speeltuintegels neerleggen om het dak te beschermen. Daarop het frame en dat weer verzwaren met 30x30 of 40x60 tegels. Dan de panelen erop monteren. Als je al wat aan kabelwerk kan voorbereiden is dat mooi. Anders dat aan de electricien overlaten. Waar je nog even over na kunt/moet denken is of je 6x zuid legt of 3x oost / 3x west. Ik vermoed dat je in het eerste geval iets meer dakoppervlak zult gebruiken, maar is elektrisch eenvoudiger (en wellicht goedkoper). Nu er nog gesaldeerd wordt is 6x zuid beter (vanwege de hogere jaaropbrengst), in de toekomst is oost-west beter (vanwege de betere spreiding van de productie over de dag).
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Tom IsHere 2 maanden geleden geplaatst
Bedankt weer Antoon voor je uitgebreide reactie! De VvE heeft mij de opdracht gegeven om offertes op te vragen en duidelijk te krijgen hoeveel zonnepanelen er op het dak kunnen, zodat er voor 20 eigenaren panelen op het dak passen. Maar de meeste eigenaren willen geen zonnepanelen, maar willen ook niet dat hun dakdeel wordt gebruikt zodat ze evt. later, of bij verkoop de nieuwe eigenaar nog zonnepanelen kan leggen. Ik wil zeker panelen, maar 4 anderen misschien en misschien nog meer als de prijs, rendement goed is. Maar zeker 10 willen niet. Een blok van het gebouw heeft een verdieping minder, daar kun je gewoon via een deur op komen en dan met een trap langs muur naar verdieping hoger, dus daar zouden panelen misschien omhoog moeten worden gehesen. Via YouTube heb ik al gezien hoe ze diverse systemen oo een plat dak leggen, dus denk dat ik dat ook wel kan. Op het dak ligt grind. Kabels zouden dan op de verdieping lager door de muur naar binnen kunnen, daar zitten ook de meterkasten bij de voordeur. Ja dat zuid of oost/west dacht ik ook over, bij de offerte opvraag waren de installateurs daar niet zo voor geïnteresseerd en maakte het volgens hun voor het aantal panelen niet uit? Maar wat jij zegt over als er niet meer gesaldeerd wordt dan kun je met oost/west meer zelf direct verbruiken omdat ze dan eerder en later nog opbrengst hebben? Kun je ze evt. later ook nog makkelijk draaien?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 30 May 2022 om 22:29
Aantal lezers 11
Aantal reacties 8