Zonnepanelen op schuin dak noord-oriëntatie

Laatste reactie 29/08/2016 19:41 door Lex
· Markeren als ongelezen
Leen van Doorn 5 jaar geleden geplaatst
Solar Frontier panelen zouden geschikt zijn voor diverse situaties. Hoeveel zouden ze opleveren op een schuin dak van ongeveer 35 graden dat puur noord is geörienteerd? De aanbieder zegt dat dat wel 75% kan zijn van de productie aan de zuidzijde van het dak.


Heeft iemand hier kennis van?
Erik Zwaan 5 jaar geleden geplaatst
Beste Leen,

Er staan legio online tools op het web, vul er 2-3 in en je hebt snel genoeg in de gaten of hun inschatting zou kunnen kloppen. Daarna projectie laten maken en hem 'echt' laten doorrekenen door aanbieder.

http://www.zonnepanelencalculator.nl/


https://www.zonnefabriek.nl/stap-voor-stap/bereken-opbrengst/

Groet,


Erik
Leen van Doorn 5 jaar geleden geplaatst
Dank, Erik, voor de suggestie.


Toepassing van de zonneschijf is inderdaad de eerste stap. En die is gebaseerd op instraling op de kristallijne panelen.


Het gaat mij echter om Solar Frontier panelen, dunne filmpanelen, die ook energie genereren uit diffuus licht. En ik ben benieuwd naar het rendement van juist díe panelen op het noorden.
Lex Schiebaan 5 jaar geleden geplaatst
Hoi @leenvandoorn,

Elk zonnepaneel geeft uiteraard ook rendement uit diffuus licht. Dat Solar Frontier dit iets meer doet is een feit. Maar dit effect moet je niet overschatten.

Een simpele tool die ik vaak ook gebruik om snel even te rekenen is PVGIS. Zie: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php# Een korte handleiding vind je in een ebook wat ik ooit geschreven heb. Die kan je downloaden op: http://gids.fritts.nl/e-books/

Als je het hier in vult dan kom je op een verschil van 45%. Op zuid 35 graden 100% en op noord 35 graden 55%. Ten opzichte van "normale" zonnepanelen scoort CIS (Solar Frontier gebruikt CIGS waar de G voor galium staat, verder is de techniek vergelijkbaar) 1,5% beter.

Let op! En installateur die zegt dat iets wel zou kunnen zou ik niet serieus nemen. Er is voor elke installateur perfecte software beschikbaar die hij kan gebruiken en die verder gaan dan de eerder genoemde tools.

Groeten, Lex
Leen van Doorn 5 jaar geleden geplaatst
Dank, @lexschiebaan, voor deze links naar aanvullende, heldere, informatie. Op de site van Solar Frontier wordt nogal hoog opgegeven van de voordelen van dunne-filmtechniek (http://www.solar-frontier.com/eng/technology/Performance/index.html) maar volgens de berekeningen van PVGIS en van de metingen door zonnepanelen.net blijft het verschil met goed presterende kristallijne panelen beperkt tot 1 tot 3 procenten. En de productie op het noorden zal dan inderdaad minder zijn dan de genoemde 75%.


Misschien dat je dan ook een beetje moet twijfelen aan de claims die zij maken voor het voordeel voor wat betreft schaduw op de panelen?
Lex Schiebaan 5 jaar geleden geplaatst
@leenvandoorn Geen dank.

Zoals altijd zeg ik dat ik mij graag laat overtuigen door een gedegen onderzoek. Dit heb ik echter nog steeds nooit ontvangen of gevonden. Het enige wat ik vind zijn wat onderzoekjes die jij en ik ook zouden kunnen uitvoeren.

Ik twijfel dus inderdaad ernstig aan verschillende claims maar ik laat me graag overtuigen.

Zie ook: https://fritts.nl/dunnefilm-zonnepanelen-vs-gewone-zonnepanelen/


En: https://fritts.nl/zonnepanelen-op-het-noorden/

Groeten, Lex
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 August 2016 om 00:20
Aantal lezers 31
Aantal reacties 6