Zonnepanelen op vier dakdelen met schaduwvorming over de dag heen

Laatste reactie 17/04/2019 22:32 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Zo, ik ben me eindelijk ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb door het lezen van dit forum al heel wat nieuws bijgeleerd! Afgelopen december verhuist naar een nieuwe woning. Het dak is een uitdaging om daar zo gunstig mogelijk panelen op te leggen die voldoende rendement halen. Daarom dit topic om samen met jullie een goede beslissing te kunnen maken. 

In bijlage heb ik foto's toegevoegd van de verschillende dakdelen en een schets van de mogelijkheden door een van de aanbieders (Energiewonen)

Dakdeel 1: Voorkant rechts op het zuid-westen, dak 40 graden schuin. Hier kunnen 4, 5 of 6 panelen. Zie schets, ik twijfel of paneel nummer 5 en 7 zullen passen (en door schaduw van de punt wel interessant zijn)
Dakdeel 2: Voorkant links op het zuid-westen, dak 40 graden schuin. Hier kunnen 2 panelen aan de bovenkant, lager zal waarschijnlijk teveel schaduw krijgen van het eigen puntdak en de dakkapel van de buren.
Dakdeel 3: Voorkant dakpunt richting het zuid-oosten, dak 70 graden schuin. Hier kunnen 3 panelen geplaatst worden.
Dakdeel 4: Achterzijde woning op de dakkapel van 3.40 bij 2.5m, twee panelen richting het zuid-oosten.

Allereerst de vraag: kunnen jullie een oordeel geven over deze vier dakdelen en het nut van zonnepalen op elk?

Ik heb inmiddels 3 offertes binnen (van Zonnemarkt, EnergieWonen en BonGo Solar) en verwacht later deze week nog een vierde (van Zonadvies). Allen behalve BonGo zijn afgelopen maandag langs geweest. 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen tijd heb gehad om de offertes goed door te nemen en te vergelijken. Ik zal ze hier in het topic toevoegen wanneer ik die tijd wel heb gehad, hopelijk vanavond. Maar ik ben al wel heel benieuwd naar jullie ideeën over de verschillende dakvlakken.

Dave
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Je had beter het dak van 2 huizen naar rechts kunnen hebben 😜

Rechter 2 dakvlakken en de dakkapel krijgen genoeg zon, voor linkerdeel zou je eigenlijk een schaduw analyse voor moeten (laten) doen. Of zelf via PVSOL? Zoek even in de andere berichten hier.

Degene die langs zijn gekomen hebben die ook de dakpannen opgemeten?
Wat is de breedte van een dakpan (30cm?) en de lengte van 3 dakpannen boven elkaar (99cm?) ?

Dan kan je dakpannen gaan tellen en een tekening op schaal maken, daarna fijn puzzelen.
Want er bestaan ook panelen met andere afmetingen :-D

Leuke uitdaging!
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Ha ja, 2 huizen verderop was een stuk interessanter qua dakvlak. Maar dat huis stond niet te koop ;-)

Inmiddels heb ik van drie partijen een offerte, ik verwacht deze week nog een vierde. Jullie kunnen de verschillende offertes van EnergieWonen en Zonnemarkt hier bekijken: 

https://drive.google.com/drive/folders/1Y7VyCSX4L-kiRdOOd_iE_h6984ujQ54x?usp=sharing

BonGo Solar is via deze link te bekijken:
http://klanten.bongosolar.nl/offerte_archief/178692-669045192.html

Dan verwacht ik er nog een van Zonadvies.


Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen/vragen/adviezen over de verschillende mogelijkheden.


Ik heb ze in deze Excel even samengevat: 
https://drive.google.com/open?id=1y9fiSQ7Oro5IgyNaKI9uJbHOkGZ2beYW

De drie partijen die zijn langs geweest (EnergieWonen, Zonnemarkt en Zonadvies) hebben de dakpannen gemeten om een goede inschatting te kunnen maken. Alle drie de partijen waren wat terughoudend op mijn vragen of ze een schaduwberekening kunnen maken voor het linker dakdeel maar Zonadvies kon wel aangeven te verwachten dat lager dan 2 aan de bovenkant 50% zullen inleveren. BonGo Solar had daar telefonisch minder problemen mee....

PVSOL heb ik wel even bekeken maar daar ben ik nog helemaal niet uit hoe dat werkt helaas. Moet ik me dus nog even verder in verdiepen en hopelijk kan ik dan zelf tot een goede keuze komen. 
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Ik vraag me namelijk af of je op het rechter dakvlak wel 2x2 kwijt kan, niet dat ze er dan bij plaatsing achter komen, nee sorry past toch net niet.

Weet je de maten van de dakpannen zelf ook of nameten, zie vorig bericht voor het maken van een eigen schaal tekening.
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Die maten moet ik zelf nog even nameten, laat ik hier dan nog weten! EnergieWonen, waarvan de schets in de eerste post is, heeft die zes aan de linkerkant als enige, ik twijfel over de onderste (nr. 7). De andere partijen hebben er vier op dat dakdeel geschetst (nr. 3, 4, 6 en 8) maar die hebben er minder tijd aan besteedt om het uit te rekenen dan EnergieWonen.

EnergieWonen stuurt nog wel iemand langs voor een complete schouw als ik met hun in zee ga om jouw laatste regel te voorkomen.

Heb je verder adviezen over de verschillende offertes?
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Inmiddels weet ik de dakpan maat, 1 dakpan bevat twee "bollingen". De dakpan is 34.5 cm breed en 28cm hoog. 

In de volgende Excel heb ik hiermee zelf een poging tot indeling kunnen maken:
https://drive.google.com/open?id=1th_SshICVfy3y2j5q7pMKJVyBG9kv01T
Let op: meerdere tabbladen, beste om deze even te downloaden en te openen in MS Excel.

Ik weet echter niet hoever uit de bovenkant en zijkant de panelen moeten liggen. Voor het gemak ben ik uitgegaan van een paneelmaat van 160*100cm. EDIT: Na opmerkingen hieronder gewijzigd naar 170*100.

En via deze link een Excel met voor mezelf om puur een beeld te krijgen wat de schaduw mogelijk voor impact kan hebben, waarbij ik de percentages zonder enige kennis en onderbouwing heb gegokt.
https://drive.google.com/open?id=1oQGbVNTQSN9ddHjEcIvNxEKZ1lG__i3w

Elk advies is welkom :)
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
De offertes even heel snel gekeken wat voor soort panelen en omvormers er in staan, niet in detail.

Zodra ik tijd heb zal ik er een blik op werpen, echter alle panelen die jij tot nu toe geoffereerd hebt gehad zijn langer dan 160cm, het lijkt mij beter om dan 170cm te nemen voor het indelen, want dan heb je sowieso al iets van marge, indien het krap wordt.

Verder zou ik toch minstens 10cm van de rand en nok afblijven, maar als dat net de ruimte is die extra nodig is om het te laten passen... tja.

Ik denk ook dat het door de installateur goed gevonden moet worden, want zij geven de garanties!
Antoon Rosé 6 maanden geleden geplaatst
'Mijn instalateur' 10 jaar geleden vond één dakpan van de rand van het dak (dus boven, onder en aan de zijkant) een veilige marge. Dat is meer dan 10cm......
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Antoon eens, maar daarom ook de opmerking daarna.

Bij de beide linker buren precies de beide situaties.
De meest linker buur zoals het eigenlijk 'hoort' of 'veiliger' is.
De naaste buur omdat het anders niet paste boven de dakkapel.
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb het bestand aangepast naar 170cm in lengte, dat klopt inderdaad beter met de verschillende zonnepanelen. Hierbij valt op dakvlak 1 (voorkant rechts) 1 paneel weg helaas, maar hierdoor krijg ik wel weer de ruimte om van de rand af te zitten.

Is er iemand van jullie handig met PVSOL? Ik heb dat gisterenavond geprobeerd maar ik kom daar totaal niet uit. Naast schaduwvorming op het het linker dakvlak ben ik bijvoorbeeld ook benieuwd of het puntdak van mijn andere buren (vergelijkbaar met die van mij) invloed zal hebben op de zonnepanelen op mijn puntdak.
Patrick Looys 6 maanden geleden geplaatst
@davebuskermolen​... Vergeet niet bij je eigen meting/telling mbt dakpannen/panelen, rekening te houden met de ruimte (1cm) tussen je panelen (alle zijden). Als er 8 op een rij liggen heb je toch al weer 7cm extra nodig. Dat kan zomaar het verschil maken als je 'pech' hebt ;-)

En inderdaad is 10 a 20 cm onder de nok aan te raden ivm de (harde) wind die eronder kan slaan. Afhankelijk van je bevestiging kan dat flink daaraan 'trekken'. Los van garantie weet ik niet of de verzekering daar ook, bij schade, lastig over kan doen als die marge niet wordt aangehouden. Zinvol om dat bij je verzekering even na te vragen wellicht, omdat er soms ook verschillen zijn per maatschappij daarin.
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
@patricklooys Bedankt voor de tips, dat ga ik dan ook even achterhalen bij de verzekering inderdaad. 

Als ik de dakpannen goed geteld heb zouden er vijf panelen passen op het rechter dakvlak van maat 170*100. De panelen uit de offertes zijn allen iets kleiner dan dat, dus die cm speling zou er zijn. Met de grootste panelen (de LG en SunPower) zou dan 10cm boven en onder de panelen de maximale afstand kunnen zijn, anders valt er nog een paneel weg. Of deze hun geld waard zijn twijfel ik wel over, ze zijn een flink stuk duurder.

De verschillende afmetingen:
LG Neon 320 Full Black LG320N1K-A5:  1686 * 1016
AEG monokristallijn black 300Wp AS-M606B:  1640 * 992
S-Energy (Samsung) 300 Percium All Black SN300M-10:  1650 * 990
SunPower (P19) 320 Wp Full Black:  1690 * 998
NSP Solar 310 Wp Black (URE):  1675 * 992
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb nog wel een paar algemene vragen:

Heeft er iemand positieve/negatieve ervaring met: 
 - een van de bedrijven waarvan ik nu een offerte heb
 - De verschillende panelen die aangeboden worden
 - Enphase micro-omvormers (gezien de prijs gaat mijn voorkeur uit naar SolarEdge, ik lees weinig aantoonbare betere opbrengst en het verlengen van de SolarEdge garantie is goedkoper dan het prijsverschil voor Enphase in de offerte)


 - Zien jullie in de offertes vreemde uitschieters in prijzen die gehanteerd worden?
 - Kan iemand eens kijken naar mijn dak(foto's) en de schaduw/opbrengst inschatting die ik heb gemaakt, kan iemand iets zeggen over mijn verwachte kWh opbrengst per jaar?

Tot nu toe heb ik een lichte voorkeur voor EnergieWonen, puur vanwege het gesprek wat ik met ze heb gehad en de tijd die ze genomen hebben om een goede berekening te maken van de mogelijkheden. Op papier ziet BonGo Solar er ook betrouwbaar uit, maar die werken anders dan de andere bedrijven, daar moet ik eerst een akkoord bereiken met de telefonische verkoper en de offerte alvorens ze langskomen om alles juist in te meten en de haalbaarheid te bepalen.. 

Qua panelen zou ik uiteraard de beste willen, maar er zit zomaar 1-1.5 jaaropbrengst in prijsverschil tussen de panelen van 320Wp en 300Wp. Aangezien ik al richting 9 jaar terugverdientijd ga weet ik niet of het de 320Wp panelen waard is.
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
@davebuskermolen​ Volgens mij heb je 26 pannen boven elkaar en niet 25, geteld op het dak van de rechter buren.
Voorkant Links, om welk tijdstip is die foto gemaakt in je Excel?
Aangezien je daar mooi de schaduw van het puntdak kan zien.
Op de dakkapel een 3e paneel er tussen op NW.
Eventueel nog 6 tussen dakkapel en nok? Dan ligt alles helemaal vol :-)

Qua omvormer SolarEdge zou je dan in de Designer tool moeten  stoppen of dat kan, wellicht dat de webbased versie rekening houdt met de schaduw van het eigen dak? Geen idee, ik heb geen account. De standalone versie kan je geen schaduw opgeven.

Enphase of andere micro-omvormers zal meest ideaal zijn (denk ik), vanwege de verschillende vlakken/hellingen/schaduw.
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
@jefrous Die foto is 7 februari om 15:00 uur gemaakt dus voor dat tijdstip heb ik meer schaduw op dat dakvlak. Geen van de partijen die zijn langs geweest adviseerde hier panelen vanwege de schaduwvorming vanuit beide kanten.

Bedankt voor het nakijken van de Excel, ik ga zeker even bespreken of die NW variant op de dakkapel past! 

Op het dakvlak boven dakkapel richting NO vind ik te duur worden voor het rendement wat die opleveren.

Volgens jouw berekening passen er dus geen drie panelen naast elkaar op de dakpunt richting ZO, had ik daar ook een reken/tekenfoutje gemaakt?
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
OK, voor linkerkant toch echt wel een analyse nodig....
PVSOL had ik op de PC draaien, maar die is overleden, op de oudere laptop werkt het niet, ik kan je hier niet verder mee helpen.

Dakpunt richting ZO dat moet degene die komt installeren maar nameten, als je minstens die 10cm uit de voorkant en nok weg blijft dan denk ik dat het inderdaad (net) niet past om er daar 3 in portrait te plaatsen.
Patrick Looys 6 maanden geleden geplaatst
...ik zou zelf al afhaken bij de werkwijze van BongoSolar.  Eerst akkoord gaan, en dan maar afwachten wat het gaat worden als ze komen kijken? Dat is absurd. 
Patrick Looys 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb je een mail gestuurd met een mogelijke verklaring van het prijsverschil tussen jou en mijn bestelling bij EnergieWonen ;-)
Dave Buskermolen 5 maanden geleden geplaatst
@patricklooys en @jefrous, bedankt voor jullie input via de berichten, dit heeft me erg geholpen al!

Even een update, nog druk bezig om alles uit te zoeken. 

EnergieWonen staat op een laag pitje omdat deze slechts 10 panelen willen/kunnen plaatsen. 

BonGo solar heeft een wat vreemde werkwijze maar is wel scherp geprijst ten opzichte van de rest. 

Zonnemarkt verwacht ik nog antwoorden van maar is ook nog interessant. 

Afgelopen vrijdag is er nog een andere partij langs geweest: Zonnestroom.eu

Deze bieden 15 SolarWatt 60M Style PERC 305 glas/glas panelen aan in combinatie met een 3-fase SMA STP 4.0 omvormer en Tigo optimizers. 

Het betreft hier een eenmanszaakje. Ervaren man met veel verstand van zaken, maar uiteraard qua garanties in de toekomst wat onzekerder dan een grotere partij wat mij betreft. Qua prijs is hij wel scherp geprijst, vergelijkbaar met BonGo Solar.

Nieuwe vragen waar ik inmiddels mee zit, hopelijk heeft een van jullie hier wat ervaring mee om te delen:

1. zonnestroom.eu adviseert 3 panelen op de dakkapel, orientatie ZW op 10 graden. Maar dan wel met dakankers vastgezet ipv balast. Hoe denken jullie hierover? Hoe groot is de kans dat dit mis gaat met bv. lekkage?

2. Klopt het dat je ondanks gebruik van optimizers er nog steeds goed aan doet om je panelen zo neer te leggen dat schaduwvorming 1 rij cellen tegelijk raakt (en dus 1 voor 1 een diode wanneer nodig uit kan schakelen? Uitleg: Op de dakpunt zouden 3 panelen landscape of portrait passen. Deze dakpunt heeft 'last' van horizontale schaduw van eenzelfde dakpunt van onze buren. Is in dit geval het plaatsen in landscape dus sowieso beter?

3. Ik heb nu adviseren voor 1-fase omvormers en 3-fase omvormers. De 1 geeft aan dat je in mijn geval (door schaduw en verdeling van de opbrengst over de dag (geen hoge piek in opbrengst) de omvormer erg kan onderwaarderen, de ander geeft dat advies niet. Wat is wijsheid? Klopt het dat in mijn geval (met 4 dakvlakken die elk op hun eigen moment hun piek bereiken) een zwakkere omvormer beter uit zal pakken omdat die eerder (met minder opbrengst) in de ochtend aanspringen?
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Hoi @davebuskermolen
Punt 1.
Ik heb wel eens foto's gezien dat men eerst een montage profiel of balk op het dak geschroefd heeft en daarover dan een nieuwe laag bitumen aangebracht en dan de zonnepanelen contructie op die verhoogde balken geschroefd.
Dan kan staand water op de dakkapel in ieder gevan niet naar binnen lopen waar je de panelen constructie aan die balk schroeft.

Hoe plaatsen ze die 3 op de dakkapel dan naar ZW, portrait dan zeker?
Maar dan krijg je over de korte kant van de panelen de schaduw van je eigen nok als de zon zakt! En dus geen diodes die 1 voor 1 aangesproken worden, maar paneel uit.
Zelfs een optimizer kan hier niks mee.

Punt 2.
Ja en nee, je hebt de schaduw van het dakpunt van de buren, maar ook de schaduw van je eigen dak.
Maar eens het verlies van de 3 op dat steile dak zou minder zijn als je ze in landscape plaatst, zie bijlage.
Je zou 's morgens ook eens kunnen kijken hoeveel schaduw je zelf ziet. In PV*Sol zie ik eigenlijk na Maart alleen nog steeds de schaduw van het eigen dak op die panelen.

Punt 3.
Voor jouw geval, denk ik dat micro-omvormers waarschijnlijk de beste keus is (APS/Enphase), maar dat is waarschijnlijk wel duurder. Die zijn er ook in 3-fase variant.
Met de relatief weinig panelen, wordt het maken van string(s) lastiger of je moet dan weer overal Tigo's gaan plaatsen. SolarEdge heeft ook zijn beperkingen, maar met de 85V output optimizers zal het nog wel goed werken (denk ik).
Dave Buskermolen 5 maanden geleden geplaatst
@jefrous​ punt 1 zal ik navragen of dat een mogelijkheid is. ZW portrait was inderdaad het idee maar nu je het zegt, zullen deze wellicht toch minder opbrengen. Alternatief is dan waarschijnlijk 2 op ZO, de derde kon zonnestroom volgens mij ook niet maar bespreek ik dan nog even. Zou je in je PVSol programma een check kunnen doen op 3 ZW 10 graden? 

Punt 2: Als ik nu in de ochtend kijk is het eerst mijn eigen dak omdat de zon achter het huis opkomt, daarna de dakpunt van de buren, en daarna is het volle zon tot die verder naar het zuiden gaat. Straks zal de zon dus al hoog genoeg staan om geen last te hebben van het huis van de buren begrijp ik. Maar aan je afbeelding te zien is landscape dus alsnog beter.

Punt 3: De optie die ik nu heb gekregen is inderdaad onder alle panelen Tigo optimizers, denk je dat deze bijvoorbeeld sowieso niet nodig zijn op de drie panelen aan de nok welke onder de 1% verlies zitten? Of zorgt het niet hebben van optimizers onder alle panelen in mijn geval voor slechtere prestaties? Is het nog interessant om het 3e paneel op het linker deel ook landscape te plaatsen?


De offerte die ik nu heb liggen van zonnestroom ziet er zo uit:

15x SolarWatt 60M Style PERC 305 Panelen: totaal4575Wp    €3.019,50
1x SMA STP 4.0 omvormer    €1122
15x TigoEnergy TS4-R-O Optimizers a €39    €585
15x montage zonnepanelen    €675
15x Plat en schuin dak Bevestiging    €675
1x String(s) Bekabeling    €36

Totaal excl. BTW:    €6112,50
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Hoi Dave,
U vraagt wij draaien 😜

Ik heb verder geen ervaring met Tigo's, wellicht iemand anders hier?
Ik zou voor die 120 euro niet het risico gaan nemen en ze dan gewoon allemaal met Tigo's doen. Ook omdat het 1 string wordt met 15 panelen op een 3-fase omvormer.
Dus geen idee hoe de string spanning dan tot stand komt. Aangezien de Tigo's volgens mij wel de spanning kunnen aanpassen om allemaal dezelfde stroom te leveren.

Geen van de partijen die met micro-omvormers aan komt?

3e landscape op linker deel, PV*Sol zegt voor dat paneel dan 16,5% verlies op jaarbasis i.p.v. 13,2% nu met portrait.

PS: De helling van de panelen richting ZW lijkt groter, omdat ik het dak van de dakkapel niet vlak kreeg, maar die staat dus 5° schuin naar de tuin.
Dave Buskermolen 5 maanden geleden geplaatst
@jefrous​ Wat ben je toch geweldig bezig haha, bedankt weer!

Eén partij: Zonnemarkt heeft me ook micro-omvormers aangeboden, echter is deze wel aan de dure kant: 15 x NSP Solar 310 Wp Black (URE) zonnepaneel incl. Enphase micro-omvormers voor €6700 excl. btw.

Dat komt neer op €1.44 per Wp

Maakt dit zo'n merkbaar verschil met optimizers dat het een 600 euro verschil waard is?

De conclusie die ik nu trek met jouw schaduwanalyse is dat 3x landscape op de dakpunt rechts het beste uitpakt en 3x portrait op het linker dakvlak het beste uitpakt (de vierde onderaan vervalt sowieso).

De dakkapel is me dan alleen nog een raadsel waar ik het beste aan doe.. 

Dakankers of ballast. Zonnestroom kan werken met dakankers en wil er wel 3 plaatsen. De overige partijen max 2 met ballast.

3x ZW 10°: 6.56% gemiddeld verlies
3x ZO 15°: 2.26% gemiddeld verlies
2x ZO 15°: 2.26% gemiddeld verlies
2x ZO + 1x NW: ?
3x NO: Hier zou ik verwachten dat 10° beter werkt dan 15° maar jouw schaduwanalyse zegt iets anders?

De bouwer van onze woning heeft inmiddels het volgende aangegeven over de dakkapel: 

"Het is zo dat er ‘geen’ rekening gehouden is met het extra belasten van het dak. Maw alles wat je gaat veranderen / wijzigen is geheel voor eigen risico waarbij de Woningborggarantie komt te vervalt."

"Wat betreft ‘geen’ rekening, houdt men qua berekeningen gewoon de norm aan van eigen gewicht + sneeuwbelasting e.d."

Veel wijzer wordt ik daar dus niet uit behalve dat ik geen recht meer heb op garantie door plaatsen van zonnepanelen.. 

Gevoelsmatig zeg ik dat 2 panelen mij minder stress op zullen leveren dan 3, simpelweg omdat de kans op problemen door het gewicht daarmee kleiner zijn. En dan zal richting ZO toch beter zijn dan richting ZW. Richting NO is qua schaduwvorming interessant maar dat levert qua oriëntatie al 10-15% minder op dan ZO of ZW wat het weer minder interessant maakt.
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Micro-omvormers of optimizers, ze doen hetzelfde, alleen bij optimizers heb je nog een string omvormer nodig die ook bepaalde eisen stelt aan de string.

Hier meer info over SMA i.c.m. Tigo.
https://www.sma-benelux.com/producten/dc-optimizers/tigo-ts4-r.html
Is blijkbaar niet nodig op onbeschaduwde panelen, maar wie zegt dat de panelen zo hoog geplaatst kunnen worden en is de simulatie van PV*Sol op schaal en correct ..... (risico?).

NO op dakkapel, omdat bij een helling van 15° de panelen aan de dak kant hoger staan heb je later pas last van schaduw van de nok...

Dan zou ik er inderdaad maar 2 op ZO zetten, maar 10° wordt wel snel vuil, 15° is al beter. Maar waarschijnlijk is er dan ook weer meer balast nodig.
Geeft zonnestroom je dan geen garantie tegen lekkages als zij de boel met dakankers vastzetten?

Het is wel even zaak om te weten hoe de balken in het dak van de dakkapel lopen, zodat je de zonnepanelen constructie daar haaks op zet.
Dave Buskermolen 4 maanden geleden geplaatst
Nou, de installateur is 2,5 dag bezig geweest (waarvan 1,5 dag met 2 man) om alle panelen te monteren en aan te sluiten. Inmiddels werken alle panelen sinds dinsdag.

Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de SolarWatt panelen van Zonnestroom met SMA omvormer en Tigo Energy optimizers. Ik kan niet anders zeggen dat ik vertrouwen heb in de kunde van de eigenaar van Zonnestroom, hij heeft alles, voor zover ik kan beoordelen uiteraard, prima uitgevoerd.

Het zijn 17 panelen geworden: 
13x SolarWatt 60M Style PERC 305 Panelen op de schuine daken
4x SolarWatt 60M High Power 315 Panelen op de dakkapel achter

Hiermee heb ik een totaal van 5225Wp vermogen, wat op dit moment, afhankelijk van de opbrengst om en nabij mijn huidige verbruik ligt.

Zoals jullie weten ging het om vier dakvlakken, de situatie die het uiteindelijk geworden is:
 - 6 panelen portrait ZW 40 graden op het rechter dakvlak
 - 4 panelen portrait ZO 60+ graden op de dakpunt rechts
 - 3 panelen landscape ZW 40 graden op het linker dakvlak waarbij er 1 toch boven de punt paste waardoor het aangesloten is op het rechter dakvlak en ik dus nog iets minder last heb van schaduw
 - 4 panelen landscape ZW 13 graden op de dakkapel achter.

Hieronder in ieder geval foto's van hoe het is geworden.

Opbrengst afgelopen dagen was in ieder geval al erg leuk, gisteren met alle panelen aangesloten hebben ze 19.15kWh opgewerkt met een piek van 4kWh op half 2 's middags.

Nogmaals allemaal bedankt voor jullie hulp!
Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Ziet er goed uit Dave! 👍
Er komen een paar zeer mooie dagen aan ☀️, geniet er van !
Patrick Looys 4 maanden geleden geplaatst
Dank voor je update. Geniet!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 February 2019 om 12:02
Aantal lezers 30
Aantal reacties 27