Zonnepanelen op vier dakdelen met schaduwvorming over de dag heen

Laatste reactie 13/02/2019 13:43 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Dave Buskermolen 2 weken geleden geplaatst
Zo, ik ben me eindelijk ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb door het lezen van dit forum al heel wat nieuws bijgeleerd! Afgelopen december verhuist naar een nieuwe woning. Het dak is een uitdaging om daar zo gunstig mogelijk panelen op te leggen die voldoende rendement halen. Daarom dit topic om samen met jullie een goede beslissing te kunnen maken. 

In bijlage heb ik foto's toegevoegd van de verschillende dakdelen en een schets van de mogelijkheden door een van de aanbieders (Energiewonen)

Dakdeel 1: Voorkant rechts op het zuid-westen, dak 40 graden schuin. Hier kunnen 4, 5 of 6 panelen. Zie schets, ik twijfel of paneel nummer 5 en 7 zullen passen (en door schaduw van de punt wel interessant zijn)
Dakdeel 2: Voorkant links op het zuid-westen, dak 40 graden schuin. Hier kunnen 2 panelen aan de bovenkant, lager zal waarschijnlijk teveel schaduw krijgen van het eigen puntdak en de dakkapel van de buren.
Dakdeel 3: Voorkant dakpunt richting het zuid-oosten, dak 70 graden schuin. Hier kunnen 3 panelen geplaatst worden.
Dakdeel 4: Achterzijde woning op de dakkapel van 3.40 bij 2.5m, twee panelen richting het zuid-oosten.

Allereerst de vraag: kunnen jullie een oordeel geven over deze vier dakdelen en het nut van zonnepalen op elk?

Ik heb inmiddels 3 offertes binnen (van Zonnemarkt, EnergieWonen en BonGo Solar) en verwacht later deze week nog een vierde (van Zonadvies). Allen behalve BonGo zijn afgelopen maandag langs geweest. 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen tijd heb gehad om de offertes goed door te nemen en te vergelijken. Ik zal ze hier in het topic toevoegen wanneer ik die tijd wel heb gehad, hopelijk vanavond. Maar ik ben al wel heel benieuwd naar jullie ideeën over de verschillende dakvlakken.

Dave
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
Je had beter het dak van 2 huizen naar rechts kunnen hebben 😜

Rechter 2 dakvlakken en de dakkapel krijgen genoeg zon, voor linkerdeel zou je eigenlijk een schaduw analyse voor moeten (laten) doen. Of zelf via PVSOL? Zoek even in de andere berichten hier.

Degene die langs zijn gekomen hebben die ook de dakpannen opgemeten?
Wat is de breedte van een dakpan (30cm?) en de lengte van 3 dakpannen boven elkaar (99cm?) ?

Dan kan je dakpannen gaan tellen en een tekening op schaal maken, daarna fijn puzzelen.
Want er bestaan ook panelen met andere afmetingen :-D

Leuke uitdaging!
Dave Buskermolen 2 weken geleden geplaatst
Ha ja, 2 huizen verderop was een stuk interessanter qua dakvlak. Maar dat huis stond niet te koop ;-)

Inmiddels heb ik van drie partijen een offerte, ik verwacht deze week nog een vierde. Jullie kunnen de verschillende offertes van EnergieWonen en Zonnemarkt hier bekijken: 

https://drive.google.com/drive/folders/1Y7VyCSX4L-kiRdOOd_iE_h6984ujQ54x?usp=sharing

BonGo Solar is via deze link te bekijken:
http://klanten.bongosolar.nl/offerte_archief/178692-669045192.html

Dan verwacht ik er nog een van Zonadvies.


Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen/vragen/adviezen over de verschillende mogelijkheden.


Ik heb ze in deze Excel even samengevat: 
https://drive.google.com/open?id=1y9fiSQ7Oro5IgyNaKI9uJbHOkGZ2beYW

De drie partijen die zijn langs geweest (EnergieWonen, Zonnemarkt en Zonadvies) hebben de dakpannen gemeten om een goede inschatting te kunnen maken. Alle drie de partijen waren wat terughoudend op mijn vragen of ze een schaduwberekening kunnen maken voor het linker dakdeel maar Zonadvies kon wel aangeven te verwachten dat lager dan 2 aan de bovenkant 50% zullen inleveren. BonGo Solar had daar telefonisch minder problemen mee....

PVSOL heb ik wel even bekeken maar daar ben ik nog helemaal niet uit hoe dat werkt helaas. Moet ik me dus nog even verder in verdiepen en hopelijk kan ik dan zelf tot een goede keuze komen. 
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
Ik vraag me namelijk af of je op het rechter dakvlak wel 2x2 kwijt kan, niet dat ze er dan bij plaatsing achter komen, nee sorry past toch net niet.

Weet je de maten van de dakpannen zelf ook of nameten, zie vorig bericht voor het maken van een eigen schaal tekening.
Dave Buskermolen 2 weken geleden geplaatst
Die maten moet ik zelf nog even nameten, laat ik hier dan nog weten! EnergieWonen, waarvan de schets in de eerste post is, heeft die zes aan de linkerkant als enige, ik twijfel over de onderste (nr. 7). De andere partijen hebben er vier op dat dakdeel geschetst (nr. 3, 4, 6 en 8) maar die hebben er minder tijd aan besteedt om het uit te rekenen dan EnergieWonen.

EnergieWonen stuurt nog wel iemand langs voor een complete schouw als ik met hun in zee ga om jouw laatste regel te voorkomen.

Heb je verder adviezen over de verschillende offertes?
Dave Buskermolen 2 weken geleden geplaatst
Inmiddels weet ik de dakpan maat, 1 dakpan bevat twee "bollingen". De dakpan is 34.5 cm breed en 28cm hoog. 

In de volgende Excel heb ik hiermee zelf een poging tot indeling kunnen maken:
https://drive.google.com/open?id=1th_SshICVfy3y2j5q7pMKJVyBG9kv01T
Let op: meerdere tabbladen, beste om deze even te downloaden en te openen in MS Excel.

Ik weet echter niet hoever uit de bovenkant en zijkant de panelen moeten liggen. Voor het gemak ben ik uitgegaan van een paneelmaat van 160*100cm. EDIT: Na opmerkingen hieronder gewijzigd naar 170*100.

En via deze link een Excel met voor mezelf om puur een beeld te krijgen wat de schaduw mogelijk voor impact kan hebben, waarbij ik de percentages zonder enige kennis en onderbouwing heb gegokt.
https://drive.google.com/open?id=1oQGbVNTQSN9ddHjEcIvNxEKZ1lG__i3w

Elk advies is welkom :)
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
De offertes even heel snel gekeken wat voor soort panelen en omvormers er in staan, niet in detail.

Zodra ik tijd heb zal ik er een blik op werpen, echter alle panelen die jij tot nu toe geoffereerd hebt gehad zijn langer dan 160cm, het lijkt mij beter om dan 170cm te nemen voor het indelen, want dan heb je sowieso al iets van marge, indien het krap wordt.

Verder zou ik toch minstens 10cm van de rand en nok afblijven, maar als dat net de ruimte is die extra nodig is om het te laten passen... tja.

Ik denk ook dat het door de installateur goed gevonden moet worden, want zij geven de garanties!
Antoon Rosé 2 weken geleden geplaatst
'Mijn instalateur' 10 jaar geleden vond één dakpan van de rand van het dak (dus boven, onder en aan de zijkant) een veilige marge. Dat is meer dan 10cm......
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
Antoon eens, maar daarom ook de opmerking daarna.

Bij de beide linker buren precies de beide situaties.
De meest linker buur zoals het eigenlijk 'hoort' of 'veiliger' is.
De naaste buur omdat het anders niet paste boven de dakkapel.
Dave Buskermolen 2 weken geleden geplaatst
Ik heb het bestand aangepast naar 170cm in lengte, dat klopt inderdaad beter met de verschillende zonnepanelen. Hierbij valt op dakvlak 1 (voorkant rechts) 1 paneel weg helaas, maar hierdoor krijg ik wel weer de ruimte om van de rand af te zitten.

Is er iemand van jullie handig met PVSOL? Ik heb dat gisterenavond geprobeerd maar ik kom daar totaal niet uit. Naast schaduwvorming op het het linker dakvlak ben ik bijvoorbeeld ook benieuwd of het puntdak van mijn andere buren (vergelijkbaar met die van mij) invloed zal hebben op de zonnepanelen op mijn puntdak.
Patrick Looys 2 weken geleden geplaatst
@davebuskermolen​... Vergeet niet bij je eigen meting/telling mbt dakpannen/panelen, rekening te houden met de ruimte (1cm) tussen je panelen (alle zijden). Als er 8 op een rij liggen heb je toch al weer 7cm extra nodig. Dat kan zomaar het verschil maken als je 'pech' hebt ;-)

En inderdaad is 10 a 20 cm onder de nok aan te raden ivm de (harde) wind die eronder kan slaan. Afhankelijk van je bevestiging kan dat flink daaraan 'trekken'. Los van garantie weet ik niet of de verzekering daar ook, bij schade, lastig over kan doen als die marge niet wordt aangehouden. Zinvol om dat bij je verzekering even na te vragen wellicht, omdat er soms ook verschillen zijn per maatschappij daarin.
Dave Buskermolen 2 weken geleden geplaatst
@patricklooys Bedankt voor de tips, dat ga ik dan ook even achterhalen bij de verzekering inderdaad. 

Als ik de dakpannen goed geteld heb zouden er vijf panelen passen op het rechter dakvlak van maat 170*100. De panelen uit de offertes zijn allen iets kleiner dan dat, dus die cm speling zou er zijn. Met de grootste panelen (de LG en SunPower) zou dan 10cm boven en onder de panelen de maximale afstand kunnen zijn, anders valt er nog een paneel weg. Of deze hun geld waard zijn twijfel ik wel over, ze zijn een flink stuk duurder.

De verschillende afmetingen:
LG Neon 320 Full Black LG320N1K-A5:  1686 * 1016
AEG monokristallijn black 300Wp AS-M606B:  1640 * 992
S-Energy (Samsung) 300 Percium All Black SN300M-10:  1650 * 990
SunPower (P19) 320 Wp Full Black:  1690 * 998
NSP Solar 310 Wp Black (URE):  1675 * 992
Dave Buskermolen 1 week geleden geplaatst
Ik heb nog wel een paar algemene vragen:

Heeft er iemand positieve/negatieve ervaring met: 
 - een van de bedrijven waarvan ik nu een offerte heb
 - De verschillende panelen die aangeboden worden
 - Enphase micro-omvormers (gezien de prijs gaat mijn voorkeur uit naar SolarEdge, ik lees weinig aantoonbare betere opbrengst en het verlengen van de SolarEdge garantie is goedkoper dan het prijsverschil voor Enphase in de offerte)


 - Zien jullie in de offertes vreemde uitschieters in prijzen die gehanteerd worden?
 - Kan iemand eens kijken naar mijn dak(foto's) en de schaduw/opbrengst inschatting die ik heb gemaakt, kan iemand iets zeggen over mijn verwachte kWh opbrengst per jaar?

Tot nu toe heb ik een lichte voorkeur voor EnergieWonen, puur vanwege het gesprek wat ik met ze heb gehad en de tijd die ze genomen hebben om een goede berekening te maken van de mogelijkheden. Op papier ziet BonGo Solar er ook betrouwbaar uit, maar die werken anders dan de andere bedrijven, daar moet ik eerst een akkoord bereiken met de telefonische verkoper en de offerte alvorens ze langskomen om alles juist in te meten en de haalbaarheid te bepalen.. 

Qua panelen zou ik uiteraard de beste willen, maar er zit zomaar 1-1.5 jaaropbrengst in prijsverschil tussen de panelen van 320Wp en 300Wp. Aangezien ik al richting 9 jaar terugverdientijd ga weet ik niet of het de 320Wp panelen waard is.
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
@davebuskermolen​ Volgens mij heb je 26 pannen boven elkaar en niet 25, geteld op het dak van de rechter buren.
Voorkant Links, om welk tijdstip is die foto gemaakt in je Excel?
Aangezien je daar mooi de schaduw van het puntdak kan zien.
Op de dakkapel een 3e paneel er tussen op NW.
Eventueel nog 6 tussen dakkapel en nok? Dan ligt alles helemaal vol :-)

Qua omvormer SolarEdge zou je dan in de Designer tool moeten  stoppen of dat kan, wellicht dat de webbased versie rekening houdt met de schaduw van het eigen dak? Geen idee, ik heb geen account. De standalone versie kan je geen schaduw opgeven.

Enphase of andere micro-omvormers zal meest ideaal zijn (denk ik), vanwege de verschillende vlakken/hellingen/schaduw.
Dave Buskermolen 1 week geleden geplaatst
@jefrous Die foto is 7 februari om 15:00 uur gemaakt dus voor dat tijdstip heb ik meer schaduw op dat dakvlak. Geen van de partijen die zijn langs geweest adviseerde hier panelen vanwege de schaduwvorming vanuit beide kanten.

Bedankt voor het nakijken van de Excel, ik ga zeker even bespreken of die NW variant op de dakkapel past! 

Op het dakvlak boven dakkapel richting NO vind ik te duur worden voor het rendement wat die opleveren.

Volgens jouw berekening passen er dus geen drie panelen naast elkaar op de dakpunt richting ZO, had ik daar ook een reken/tekenfoutje gemaakt?
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
OK, voor linkerkant toch echt wel een analyse nodig....
PVSOL had ik op de PC draaien, maar die is overleden, op de oudere laptop werkt het niet, ik kan je hier niet verder mee helpen.

Dakpunt richting ZO dat moet degene die komt installeren maar nameten, als je minstens die 10cm uit de voorkant en nok weg blijft dan denk ik dat het inderdaad (net) niet past om er daar 3 in portrait te plaatsen.
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
...ik zou zelf al afhaken bij de werkwijze van BongoSolar.  Eerst akkoord gaan, en dan maar afwachten wat het gaat worden als ze komen kijken? Dat is absurd. 
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Ik heb je een mail gestuurd met een mogelijke verklaring van het prijsverschil tussen jou en mijn bestelling bij EnergieWonen ;-)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 February 2019 om 12:02
Aantal lezers 20
Aantal reacties 18