Zuid en west opstelling schuin dak

Laatste reactie 05/06/2019 10:43 door Walter
· Markeren als ongelezen
Michel van Malkenhorst 3 maanden geleden geplaatst
Hallo allemaal, ik laat een vrijstaande nieuwbouwwoning bouwen en laat in eerste instantie circa 12 panelen plaatsen. Het schuine dak van de woning ligt geheel vrij van schaduw. Het grootste dakoppervlak krijgen we aan de oost en west zijde maar aan de zuid zijde zouden 4 panelen passen. Is het dan raadzaam om alle 12 panelen aan de westzijde te plaatsen of is het beter om te kiezen voor 8 aan de westzijde en 4 aan de zuidzijde? Ivm een jacuzzi kan ik de gehele dag stroom gebruiken :-)
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Laat je ze door de aannemer plaatsen, op-dak of in-dak?
Dan zal dat een aardige duit kosten.

Aangezien je waarschijnlijk niet 's morgens al in de jacuzzi ligt is het denk ik ook verstandiger op ze op West te plaatsen en niet op Oost.

Welke omvormer komt er?
En is het dak op West dan ook vol met deze 12 panelen?

De 4 panelen op Zuid is wel wat weinig voor een eigen string, maar dat ligt er aan of je daarvoor standaard panelen gebruikt of panelen met een hoge Vmpp.
Patrick Looys 3 maanden geleden geplaatst
...en kiezen voor 6 op Oost en 6 op West? Lukt dat mbt je dak? Geeft de beste spreiding van opwekking en direct gebrui gedurende de dag. Dan wel 2 strings uiteraard.

En daarmee tevens een sterk argument bij het verdwijnen van de salderingssregeling begin 2023. 
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Eens, maar aangezien er staat 'in eerste instantie' ga ik er vanuit dat er zeker nog uitbreiding komt en dan zit je zeer waarschijnlijk met andere kleur/uiterlijk panelen of andere afmetingen wat er dan niet uit ziet.
Walter de Jongh 3 maanden geleden geplaatst
Ik zou zelf wat meer panelen plaatsen, twaalf op oost en twaalf op west. Elk vlak een eigen stringomvormer. Dan ben je goedkoop uit en behoorlijk toekomstbestendig. Dat kost je in totaal 5000 euro aan materiaal.

Als je het zelf kunt monteren of voor een leuke prijs dan heb je het in ca 4 jaar terugverdiend.
Michel van Malkenhorst 3 maanden geleden geplaatst
Ik laat alles door de aannemer plaatsen / installeren. We denken aan DMEGC mono 300WP full black glas / glas panelen met micro omvormers.

Wat ik begrepen heb is dat je dan niets met strings etc te maken hebt en dat het dan eenvoudig uit te breiden is. Er kunnen zeker meer panelen op maar alle bouwkosten lopen al aardig uit de hand. Als het financieel lukt dan wil ik naast de 6 panelen west en 4 zuid ook 6 panelen oost plaatsen.

Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Ook met micro-omvormers moet je wel aan de max aantal houden ivm max stroom, dus ook daarmee kan je niet oneindig blijven uitbreiden op een bestaande 'trunk'. Ik neem aan dat elke kant een eigen trunk krijgt.

Als ik onderstaande pdf bekijk, weet ik niet of ik ooit voor glas-glas zou kiezen.....
reactie op @jefrous:
Michel van Malkenhorst Dat is idd geen positief verhaal. Mijn voorkeur Voor glas/glas is hoofdzakelijk minder brandgevoelig. Om die reden ook de voorkeur voor micro omvormers.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Patrick Looys 3 maanden geleden geplaatst
Ik zou dan voor nu toch eerder kiezen voor een verdeling van je panelen op Oost en West (je had het eerst over 12 panelen en nu 10... wat is juist?) 

Dat vlakje van zuid dan even voor dit moment laten voor wat het is. En wellicht later volleggen. 
reactie op @patricklooys:
Michel van Malkenhorst 6 moet idd 8 zijn. Bij aanvang 8 west en 4 zuid. Eventueel later uitbreiden met 8 op oost.
Als de kosten van de bouw meevallen dan kies ik misschien direct voor 16 panelen ipv 12. Dan nu direct 6 oost, 6 west en 4 zuid.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Walter de Jongh 3 maanden geleden geplaatst
Mijn mening met betrekking tot zonnepanelen is: houd het eenvoudig en goedkoop zonder al te veel concessies aan kwaliteit. Op die manier heb je een installatie waar je weinig omkijken naar hebt en die zichzelf snel terugverdient.

In de praktijk betekent dit zonnepanelen van een groot merk zoals JA, Trina, of Canadian solar met een stringinverter van bijvoorbeeld Goodwe of Solax. Als je twee dakvlakken hebt een inverter met twee MPP trackers of twee afzonderlijke inverters en bij schaduw alleen Tigo optimizers op betreffende panelen.

Met een dergelijke installatie zijn de kosten 60 a 65 ct per kWp en kun je de terugverdientijd terugbrengen tot minder dan 3 jaar (bij zelfmontage)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 June 2019 om 15:28
Aantal lezers 21
Aantal reacties 11