BTW Kado

Als je zonnepanelen koopt krijg je een kado van de overheid: de BTW krijg je terug. 

Je moet natuurlijk wel de BTW betalen aan de leverancier. Omdat de Belastingdienst jou ziet als energie-ondernemer mag je de BTW terug vragen. Je moet je dus aanmelden als ondernemer voor de BTW. Klinkt ingewikkeld maar het valt reuze mee.

De BTW kan je zelf terug vragen of dit laten doen door een bedrijf die hier in is gespecialiseerd. Het zelf doen schijnt redelijk makkelijk te zijn maar je moet het natuurlijk wel goed doen en de (mini) administratie bijhouden. Als je hier helemaal geen zin in hebt dan besteed je het uit en heb je er vrijwel geen omkijken naar.

Zelf BTW terug vragen:

De uitgangspunten zijn eigenlijk heel simpel. Je geeft je op bij de Belastingdienst als ondernemer. Je ontvangt een BTW nummer en doet de BTW aangifte.

Omdat je ook energie verkoopt (aan de energiemaatschappij) krijg je ook BTW binnen. Gelukkig hoef je dit niet exact bij te houden maar mag je een forfait hanteren. Deze vind je terug in een tabel op de website van de Belastingdienst. Alle BTW die je betaald hebt geef je op als voorbelasting. Het verschil krijg je op je rekeningnummer gestort. 

Stappenplan als je de btw op de zonnepanelen wilt terugkrijgen

Bron: Belastingdienst 

  • Meld u bij de Belastingdienst aan als ondernemer.
  • Dien de btw-aangifte(n) in over het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.
  • Geef uw rekeningnummer voor de btw-teruggaaf door met het formulier 'Wijzigen rekeningnummer ondernemers' . U vindt dit formulier onder 'Overige formulieren'.
  • Doe in dat jaar een verzoek om ontheffing van administratieve verplichtingen met als ingangsdatum 1 januari van het daaropvolgende jaar.

Uitbesteden aan gespecialiseerd bedrijf:

Is het bovenstaande jou te ingewikkeld. Of heb je helemaal geen zin alles uit te zoeken. Geen probleem. Er zijn genoeg partijen die je hierbij kunnen helpen.

1. Je eigen accountant / boekhouder

Als je al een accountant of boekhouder hebt dan kan deze het waarschijnlijk prima verzorgen. Het is namelijk een klusje van niets als je het vaker gedaan hebt. 

2. Gespecialiseerde bedrijven

Deze bedrijven doen niets anders dan BTW terug vragen voor consumenten die zonnepanelen kopen. Meestal hoef je alleen een formuliertje in te vullen en zij regelen de rest. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden.

Bijvoorbeeld:

Uitbesteden of zelf doen?

Bekijk de tips en adviezen van andere zonnepanelen kopers op de community.