Financiering

Wist je dat er ook veel mogelijkheden zijn om je zonnepanelen te financieren. Misschien heb je het geld niet om ze nu te kopen of wil je het geld aan andere dingen besteden. Dan is een financiering natuurlijk een optie. Uiteraard zijn er ook nadelen aan financieren en geeft het ook risico's. Dus laat je goed informeren. 

Let op! Geld lenen kost geld.

Alle mogelijkheden op een rij: 


1. Het Nationaal Energiebespaarfonds (lening)

De Energiebespaarlening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Het fonds heeft een omvang van € 300 miljoen waarvan het Rijk € 75 miljoen bijdraagt. De Rabobank en ASN Bank treden op als cofinanciers en brengen de resterende € 225 miljoen in. Het fonds wordt ingezet om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren een gunstige Energiebespaarlening te bieden.

Voordelen:

 • Boetevrij aflossen
 • Tot maximaal € 25.000 lenen
 • Rente 2,6% (looptijd 10 jaar)

Nadelen:

 • De zonnepanelen mogen maximaal 75% van het totale bedrag zijn wat je leent en investeert. Stel dat je voor 7500 euro aan zonnepanelen koopt dan moet je voor minimaal 10.000 euro een lening afsluiten en het overige deel van 2.500 euro aan energie besparings-maatregelen besteden (b.v. isolatie, dubbelglas, warmtepomp etc.)


Tip: op de website van Het Nationaal Energiebespaarfonds kan je heel snel en simpel kijken of je in aanmerking komt voor de lening. 

Website: www.energiebespaarlening.nl 


2. Duurzaamheidslening Gemeente of Provincie

Deze lijkt op de landelijke regeling echter heeft het een aantal voor en nadelen. 

Nadeel:

 • De lening is niet in alle gemeentes te verkrijgen. 
 • De leningspotjes zijn soms vrij klein en daardoor snel op.

Voordeel t.o.v. Nationale Duurzaamheidslening:

 • Vaak nog lagere rentes. Vaak 1-2% (door steun van de gemeente).
 • Ook te gebruiken om alleen zonnepanelen te financieren (100%)

Tip: op de website van SVN kan je heel snel en simpel kijken of de lening ook in jouw gemeente actief is

Website: SVN Duurzaamheidslening 


3.  Meefinancieren in hypotheek

Het is natuurlijk ook mogelijk om de zonnepanelen mee te financieren in de hypotheek. Zeker bij verhuizing of nieuwbouw kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Sommige banken geven zelfs korting op de hypotheek rente of je kan extra lenen omdat de maandlasten omlaag gaan. 

Voorbeelden:

4. Groenlening

Een groenlening is vaak een gewone persoonlijke lening die je alleen mag besteden aan producten die ervoor zorgen dat je maandlasten dalen. Het is een persoonlijke lening met een iets lagere rente dan een normale lening maar de rente is wel een stuk hoger dan eerder genoemde mogelijkheden. 

Voorbeelden:


5. Lease

Een opkomende manier om zonnepanelen op je dak te krijgen zonder ook maar een cent uit te geven is het leasen van zonnepanelen. De zonnepanelen zijn niet van jou maar je huurt als het ware de zonnepanelen van een bedrijf. Dit heeft natuurlijk de voordelen 

Het bedrijf neemt het risico van de installatie (storingen) 

Voordelen:

 • Geen eigen geld nodig
 • Geen gedoe (risico op werking ligt bij de leasemaatschappij)

Nadelen:

 • Het grootste gedeelte van het financiële voordeel gaat naar de leasemaatschappij. Je kan geen rendement maken op je eigen (spaar) geld)
 • Lange looptijd

Voorbeelden


6. Crowdfunding

Misschien wel de minst bekendste vorm van financiering. Zonnepanelen crowdfunden. Je kan geld ophalen om jouw zonnepanelen te financiering. Hierbij kan je natuurlijk denken aan vrienden en familie maar ook op verschillende crowdfundings websites is dit mogelijk.