Kleine lettertjes

Tsja, dan heb je ook bij offertes voor zonnepanelen nog de kleine lettertjes. De saaie papieren vol met teksten waarvan je eigenlijk geen zin hebt om ze te lezen. Toch kan het wel eens verstandig zijn in de papieren te duiken. Er staan soms rare dingen in.

Garanties

Naast de productgaranties is de installatiegarantie de belangrijkste. Dit is de garantie die geleverd wordt op het werk. Maar misschien nog wel belangrijker: binnen deze termijn is de installateur verantwoordelijk voor alles wat met de plaatsing te maken heeft. Dus ook lekkages en problemen met het product.

Voorbeeld: Als na het verlopen van de installatiegarantie een probleem met je systeem hebt kan de installateur kosten in rekening brengen (voorrijkosten, uurloon etc). 

Welke installatie de installateur geeft is geheel aan hem. Vaak is dit zes maanden t/m twee jaar. Mocht hij lid zijn van een brancheorganisatie of keurmerk, is hij verplicht de overkoepelende voorwaarden te hanteren.

Vaak is het voordeel van overkoepelende voorwaarden dat er een geschillencommissie is. Hier kan je jouw probleem voor leggen in het geval je er niet uit komt met de installateur. Wel zo prettig!

Zonnekeur

Uneto-VNI (branchevereninging algemene installatiebranche)

Er zijn ook organisaties die langer dan 5 jaar installatie garantie geven. Dit betreft vaak marketing garantie waarbij je maar moet afvragen wat de waarde ervan is.


Verzekering

Als je een zonne-energiesysteem plaatst geef je een hoop geld uit. Het is daarom aan te raden jouw systeem te verzekeren. Er bestaan globaal twee soorten verzekeringen.

1. Opstalverzekering

Zonnepanelen kunnen vaak binnen uw huidige opstalverzekering opgenomen worden. Verstandig is om uw verzekeringsmaatschappij te bellen met deze vraag en hier een bevestiging van te vragen. Bij de ene verzekeringsmaatschappij is het standaard meeverzekerd en de andere vraagt hier weer een kleine vergoeding voor.

2. Aparte zonne-energieverzekering

Wanneer u de panelen niet binnen uw opstalverzekering kan of wilt verzekeren dan kunt u ervoor kiezen om een aparte verzekering te nemen die speciaal geschikt is voor zonnepanelen. Dit is relatief goedkoop en geeft een uitgebreide dekking en dus zekerheid.

Let wel op de kleine lettertjes. Er kunnen zich een aantal bijzonderheden voordoen. Zaken als diefstal of blikseminslag zijn vaak standaard verzekerd bij beide verzekeringen. Maar wat gebeurt er bij bijzondere problemen zoals wanneer de panelen kapot gaan binnen de garantietermijn maar de fabrikant blijkt failliet. In dat geval geeft de speciale zonne-energieverzekering u veel meer dekking en dus ook zekerheid. Daarnaast snappen deze verzekeringen precies wat een zonne-energiesysteem is en kunnen u dus ook goed helpen met het oplossen.

Heb je een vraag over voorwaarden of kleine lettertjes? Stel deze dan op: Kleine Lettertjes Support