Hoe het niet moet

Helaas gaat het nog vaak mis bij het kopen, installeren en het gebruiken van zonnepanelen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van problemen:

Staan/lopen/leunen op zonnepanelen:

Tijdens de installatie wordt vaak druk op de zonnepanelen uitgeoefend. Dit kan zorgen voor onzichtbare micro-cracks. Deze zorgen op termijn voor problemen.


Delaminiatie van zonnepanelen

De lagen laten los en zorgen voor vlekken. Het gevolg is minder of zelfs geen opbrengst. Een vaak gezien probleem na een aantal jaar.


Te weinig ballast

Bij plat dak systemen is het van groot belang dat de juiste hoeveelheid ballast gebruikt wordt. In het onderstaande voorbeeld moest wel 120 kg balast. En dan zijn tweederde zakken grind niet voldoende. Gevolg is schuivende en zelfs omwaaiende panelen.
Slecht onderhoud

Zonnepanelen zijn nagenoeg onderhoudsvrij, maar niet geheel onderhoudsvrij. Het is belangrijk de zonnepanelen minimaal eens per jaar te controleren.


Richtlijnen

Op de onderstaande foto is ongeveer elke regel overschreven die er is. Het voldoet niet aan de vergunningeisen, montagevoorschriften en zeer waarschijnlijk de bouwkundige voorwaarden. Zonnepanelen zijn leuk maar niet met deze risico's.


Slakkenspoor

Een relatief nieuw fenomeen is het slakkenspoor (snail trail). Zelfs zo nieuw dat ze niet eens weten hoe het precies komt. Wel is zeker dat het een combinatie is van de verschillende (slechte) materialen. Het lijkt niet veel verlies te geven maar fraai is het zeker niet.


Brand

Het gebeurt gelukkig niet vaak. Maar helaas kunnen slechte zonnepanelen in de brand vliegen. In dit geval is gebruik gemaakt van goedkope Chinese zonnepanelen van niet gewaarborgde kwaliteit. Waarschijnlijk is de brand ontstaan in de zogeheten junction box (het aansluitkastje aan de achterkant).