Verkooptypes

Verkopers hebben mooie praatjes. Ze doen zelden wat ze zouden moeten doen: luisteren naar jouw wensen. Waarschijnlijk gaan ze vertellen dat het bij hun allemaal perfect is. Dat ze alleen de beste kwaliteit leveren en dat al hun klanten tevreden zijn. Om ze te testen hebben we een vragenlijst gemaakt.

Een stukje achtergrond. Globaal zijn er twee verkopers. Waar jij het beste een klik mee hebt, ligt aan jou. Het is in ieder geval goed om te weten dat er verschillen zijn:

  • De techneut
  • De gladde verkoper

De techneut

Is vaak de installateur of idealist. 50 - 75% van de aanbieders heeft deze achtergrond. Hij heeft geen of weinig verkoopskills. Hij is niet goed in een gezellig praatje en duikt het liefst gelijk de diepte in. Het liefst zo technisch mogelijk. Hij kan uren praten over een dakhaak of een omvormer, maar luistert eigenlijk niet naar jouw wensen.

Bij de techneut is het belangrijk jouw wensen duidelijk aan te geven. Misschien vind hij iets heel anders mooi en voor je het weet snap je elkaar niet meer.

De gladde verkoper

Dit is meer de verkoper die we kennen uit de autoshowroom. "Zo mevrouwtje. Koffie?"

De gladde verkoper worden met name ingezet door sales en marketing organisaties. Ze zijn getraind en hebben vaak een achtergrond in een hele andere branche zoals verzekeringen. Ze zijn gewend om te verkopen en kunnen inschatten of ze aan jou wat gaan verkopen.

Anekdote door Lex:

Eind 2014 werd ik gebeld door een meneer. Hij vertelde: Gisteren is hier een man geweest van bedrijf ZZZ. Ik heb een offerte gekregen voor die en die panelen en ik vraag me af of het wel goed is. Ja, ik heb wel al getekend maar ik kan er nog wel van af. Denk ik.

Op mijn vraag wat hij dan gekocht had: ja zoveel panelen van merk X en die en die omvormer voor prijs van 7500 euro. Wat zei ik? Dat is ongeveer 1.000 euro te veel.

Het bleek dat deze verkoper vier uur(!) bij deze meneer had gezeten. Dat is een typische gladde verkoper. Die weet hoe hij iemand moet bespelen en blijft net zo lang zitten totdat hij de handtekening heeft. Dan betaal je dus te veel en heb je waarschijnlijk ook geen goed systeem.

De gladde verkoper speelt veel meer in op jouw gevoel en emoties, maar heeft vaak geen verstand van de techniek. De verkoper vind je ook vaak bij de telefonische/online bedrijven. Deze maken vaak gebruik van callcenters die afspraken voor hun inplannen.

Wat je vaak hoort over deze verkoper: hij/zij was zo aardig. Dat klopt. Daar zijn ze op getraind.