Waar op letten

Voordat je zonnepanelen gaat kopen is het verstandig ook de de keerzijde te zien. Het is een flinke investering en dan wil je wel dat het geld oplevert.

Laat je niet gek maken

Zoveel aanbieders als er zijn, zoveel mooie verhalen zijn er. De één kraakt de oplossing van de andere weer helemaal af. Meestal met als doel zijn eigen producten te slijten. Laat ze lekker hun verhaal vertellen en neem het met een korreltje zout. De zonne-energiebranche is nog jong en een bedrijf dat net twee á drie jaar bestaat mist misschien de ervaring om jou het perfecte systeem te leveren.

Ga vooral uit van feiten. Verkopers beweren van alles maar echt onderbouwd is het vaak niet. Ze beweren bijvoorbeeld dat een techniek zorgt voor 10 procent meer opbrengst. Leuk maar in het eerste jaar en daarna niet meer? Het gaat om de opbrengst op de gehele levensduur. Leuk nu 10 procent meer. Maar aan elk jaar 1 procent meer gedurende 25 jaar heb je meer.

Risico’s

Zonnepanelen zijn een langetermijninvestering. Het kost eenmalig geld maar het levert ook geld op. Mits de zonnepanelen en de complete installatie zijn werk goed doet. Gelukkig heeft de techniek uit het verleden al bewezen dat zonnepanelen een goede investering zijn en dat de risico’s te overzien zijn.

Externe risico’s zoals diefstal, weeromstandigheden en vandalisme zijn te verzekeren. Risico’s op het falen van de producten valt meestal onder garantie.

Problemen

Problemen ontstaan vaak niet in het begin maar in de loop der tijd. Het probleem dat zorgt voor het meeste verlies is schaduw. Andere problemen ontstaan vrijwel altijd door onkundige montage of verkeerde productkeuze.